Plesen je največkrat posledica slabe izolacije oziroma toplotne zaščite sten. Zato pride do kondenzacije vlage, kar ustvari idealne pogoje za razvoj zidnih alg in plesni. Proti njim se borimo z ustreznimi barvami, pri čemer okužene površine predhodno ustrezno dezinficiramo.

Kakovostna gradnja

Za učinkovito in trajno zaščito notranjih sten pred nastankom plesni je ključnega pomena pravilna in kakovostna gradnja. V nekaterih primerih je mogoče z manjšimi gradbenimi posegi precej izboljšati kritične točke (notranja izolacija toplotnega mostu), kadar objekt nima ustrezne hidroizolacije, pa brez temeljitega posega skorajda ni mogoče rešiti težav. Vseeno pa jih lahko omilimo in omejimo.

saniranje plesni
Prikaz postopnega saniranja plesni
Kritična mesta

Običajno so stanovanja na različnih mestih različno podvržena nastanku plesni. Razlogi so lahko že minimalne klimatske razlike, pa nam splesni stena za omaro, stena pod balkonom, kot v kopalnici… To so mesta, na katera je treba biti še posebej pozoren, da mala estetska težavica ne preraste v velik problem.

Dezinficiranje okuženih površin

jub algicid

In kako se lotimo sanacije? Okužene notranje zidne in stropne površine najprej dobro umijemo z mokro krpo. Počakamo, da se posušijo in jih nato premažemo z razredčenim Algicidom (Algicid : voda = 1 : 5), ki učinkovito uničuje širok spekter zidnih alg in plesni. Pripravek nanašamo s čopičem ali pleskarskim valjčkom v enoslojnem nanosu, za močno okužene površine pa priporočamo dvoslojni nanos v razmaku 8 do 12 ur. Nove dekorativne in zaščitne premaze lahko na takšno steno nanašamo šele, ko je povsem suha – običajno je to 8 do 12 ur po zadnjem nanosu algicida.

Barvanje 

jupol citro

Za barvanje izberimo posebne barve, ki vsebujejo zaščitni film proti plesnim oziroma fungicide. Ti omogočajo dolgotrajno zaščito suhega barvnega filma. Takšne barve so primerne za preventivo in kurativo, so zelo paropropustne ter ustrezajo najrazličnejšim prostorom, kot so kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča ali pralnice.

Sanirano površino tudi v prihodnje opazujemo in ob ponovnih znakih pojava plesni nemudoma odreagiramo. Učinkovanje barve, ki zavira rast plesni, je namreč dolgotrajnejše, če jo nanesemo v začetni fazi razvoja plesni. Zato v primeru trdovratnih težav priporočamo redna preventivna pleskanja kritičnih mest.

Več informacij: JUB

Fotografije: JUB