Pred Montrealom in sosednjim Lavalom se reka Otava razveja. Eden od njenih krakov se nežno razpreda okoli manjših, biotsko raznovrstnih otočkov. Poetično so odcep reke na tem mestu poimenovali Rivière des Mille Îles, Reka tisočerih otokov. To zaledje Montreala je bilo včasih namenjeno počitniškim hiškam; še danes pa - čeprav ga je že zdavnaj vase pogoltnilo generično predmestje, izžareva posebno romantiko.

Ob Reki tisočerih otokov stoji novogradnja. Navzven se navdihuje v tradicionalnem vernakularnem jeziku kanadske koče: pokrita je s strmo dvokapnico in oblečena v belo opeko.

Čeprav stoji ob bučni tranzitni cesti, deluje spokojno. Ob cesto so arhitekti namreč namenoma umestili bolj živahni del hiše – garažo, predprostor in otroške sobe. Nato pa so izkoristili padec terena ter dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico vkopali za pol etaže nižje: ob breg reke. Do tja hrup ne zaide, pogledi sosedov družine tu ne dosežejo. Tu je bilo mogoče ustvariti občutek intime, sonaravnega bivanja in večnih počitnic, čeprav v gostem predmestju. »Ko si v srcu tega prostora, se počutiš, kot da si edini na svetu,« povedo arhitekti Dupont Blouin, avtorji projekta.

Dnevna soba se v celoti odpira proti najlepšim razgledom na severu. Veliko kuhinjo ob strani dopolnjuje vgradna omara s shrambo in vitrino, ki se proti dnevni sobi pretvori v knjižno polico in zaprte shranjevalne površine. Ta vgradna omara se kot trak zavije proti klinastemu stopnišču in popolnoma ovije bivalne prostore, s čimer jih še bolje zvočno izolira pred hrupom s ceste.

Da bi bili dnevni prostori kljub severni orientaciji dovolj naravno osvetljeni, so arhitekti dodali velike svetlobnike: nad stopniščem, na križišču hodnikov in po enega v vsaki od kopalnic. Zenitalna svetloba v prostor vnaša enakomerno, a hkrati veličastno svetlobo, ki lepo nadgrajuje občutek polnosti bivanja v tej sicer preprosti hiši.

Nad spalnicami otrok je umeščena zakonska spalnična suita, odprta vse do slemena, v kateri so poleg minimalistično urejenega spalnega prostora z razgledom na reko še kopalnica s prostostoječo kadjo in velika walk-in garderoba.

Kopalnice so tlakovane z belo keramiko in teracem, bivalni prostori pa obloženi s kanadskim javorjem, ki ga dopolnjuje kremna barva sten. Ta minimalistična paleta še poudari prijetno, intimno atmosfero hiše: urbanega doma, v katerem kraljuje preprosta milina.

Arhitektura: Dupont Blouin

Fotografije: Oliver Blouin