Strešna okna so nepogrešljiv vir naravne svetlobe v mansardi. Vendar po desetletjih uporabe je tako kot vsaka druga okna, ki jih načne zob časa, tudi strešna okna treba zamenjati, na kar kažejo naslednji znaki: okna so začela zamakati ali se okoli njih pretirano zbira kondenz, okvirji oken so razpokali ali pa se zaradi vpliva UV žarkov neestetsko obarvali (porumeneli), za menjavo se po navadi odločimo tudi, kadar prenavljamo celotno streho nepremičnine ali si želimo osvežiti izgled doma in pri tem potrebujemo več dnevne svetlobe v samem prostoru.

Menjava strešnih oken se sliši kot zapleten poseg, ki se ga na prvi pogled vsak ustraši, bodisi zaradi misli, da se je med menjavo treba iz nepremičnine izseliti ali pa vas plaši umazanije in prah med izvedbo. A naj vas potolažimo, da je montaža novih oken v mansardi precej enostaven postopek, ki po zaslugi izkušenih monterjev traja le kratek čas (za eno okno porabijo okvirno uro ali dve), koristi takšne menjave pa so zelo velike:

Izboljšana izolativnost mansarde

Z zamenjavo več kot 20 let starega strešnega okna lahko zmanjšate porabljeno energijo tudi za  50 odstotkov in več. Sodobna strešna okna z naprednim sistemom tesnenja in okenskih profilov imajo namreč izjemno dobro toplotno izolativnost. To pomeni, da pozimi ni uhajanja toplote ven, poleti pa ne vdiranje vročine v prostore.

Lepši razgled

Ko menjujete strešno okno, lahko povečate njegovo višino in s tem izboljšate razgled navzven. Priporočamo, da je spodnji rob okna med 90 in 110 cm nad tlemi, medtem ko je idealno, da je zgornji rob okna na višini med 190 in 210 cm. Tako boste skozi strešno okno videli iz kavča ali stoje.

Več oken?

Razmislite tudi o tem, da bi na mestu, kjer je bilo doslej vgrajeno eno okno, po novem dodali 2, 3 ali celo 4 okna in s tem bistveno povečali vnos naravne svetlobe v prostoru, kar je ključnega pomena za zdravo in udobno bivanje. Več oken omogoča tudi boljše zračenje prostora.  

Da bi zagotovili ustrezno raven dnevne svetlobe v prostorih, je priporočljivo, da zasteklitveno območje ustreza 20 odstotkov površine tal prostora.

Boljši način odpiranja

Starejša okna so navadno na nedostopnih višinah in imajo zastarel način odpiranja. Z menjavo oken lahko odpiranja oken bistveno izboljšate, na primer s pomočjo podaljška – palice ali se odločite za električno izvedbo preko solarnega ali električnega napajanja, kar pomeni, da okna upravljate na daljavo oziroma jih povežete v sistem pametnega doma. Elektrificirate lahko tudi senčila za strešna okna.

»Vau« učinek

Seveda pa niti estetski učinek ni zanemarljiv. Nova strešna okna lahko povsem spremenijo izgled prostora in dodajo tisti »vau« efekt, ki si ga želite. Izbirate lahko med različnimi okenskimi okvirji, na primer lesenimi, plastificiranimi lesenimi ali takšnimi z aluminijastim pokrivnim profilom ter jih dopolnite z različnimi notranjimi ali zunanjimi senčili – od rolet, plisejev do rolojev in žaluzij.

Izberite kakovostnega izvajalca

Vsaka situacija zamenjave strešnega okna je specifična in vedno ni mogoče izvesti vsega, kar smo našteli zgoraj. Vsekakor pa je vredno preveriti, kaj se da storiti. Pri tem naj vam bodo v pomoč izkušeni izvajalci in nasveti strokovnjakov. Naročite se na brezplačen posvet s strokovnjaki ali prelistajte priročnik o zamenjavi strešnih oken.

Sponzorirana vsebina