Eno od najbolj nadležnih vrtnarskih opravil je zatiranje plevela, ki raste med tlakovci na dvorišču. Zdi se, da mu nič ne pride do živega, saj vsako leto požene na novo in nas prisili, da gremo na kolena z motiko v roki. Kako mu enkrat za vselej pokazati, da pri nas ni dobrodošel? Zbrali smo 5 naravnih metod.

Plevel sicer lahko zatrete tudi s strupi, vendar če ste privrženec bolj naravnega vrtnarjenja ali imate druge razloge, da ne bi uporabljali kemikalij (če se na vašem dvorišču na primer igrajo majhni otroci ali sprehajajo domače živali), potem raje poskusite katerega od spodnjih preverjenih neškodljivih načinov:

1. Uporabite motiko ali nožek za plevel

Odstranjevanje plevela z ročnim orodjem je učinkovito in naravi prijazno. Počakajte, da so tla pretežno suha, saj boste tako lažje odstranili rastlino s korenino vred. Plevel z globokimi koreninami, kot jih ima regrat, zahteva odstranitev glavne korenine in tudi manjših lasastih koreninic, kar je lahko dolgotrajno. Delo vam bo šlo hitreje od rok, če boste uporabili posebej oblikovan nožiček za plevel med tlakovci.

Foto: Pixabay

2. Vroča voda

Med tlakovce se ne zaseje le plevel, ampak dostikrat tudi alge in mah, zaradi česar lahko tlakovci postanejo tudi spolzki, drseči in nevarni. Alge in mah lahko odstranite s pomočjo visokotlačnega čistilca, če tega nimate, pa je dobra alternativa tudi vrela voda. To preprosto zlijete na trdovraten plevel, pri čemer pazite, da se zaščitite pred opeklinami. Krop bo poleg plevela ubil tudi žuželke, zato ta metoda ni najbolj živalim prijazna.

3. Ogenj

Brenerji ali tako imenovane ognjene pištole so prav tako zelo priljubljen način za odstranjevanje plevela, ki raste med tlakovci ali ob robnikih. Lahko pa uporabite električni uničevalec plevela, ki je namenjen odstranjevanju plevela na manjših površinah, je praktičen, varen (brez plamen)a in ga ni treba polniti. Že 3 sekunde termalnega šoka na 600 stopinj Celzija uniči celice plevela.

Foto: Unsplash

4. Kis

Veliko vrtnarjev za zatiranje plevela še vedno prisega na kis, pomešan z milom ali soljo. Ta metoda odlično odstranjuje mlajši plevel, neučinkovita pa je pri vsakoletnih trdovratnih plevelih, poleg tega se mešanici kisa in soli izogibajte ob zelenjavnih vrtovih, saj kislina lahko poruši pH ravnovesje zemlje. Uporabljajte jo samo na tlakovcih, in sicer tako, da najprej odstranite izrasli del rastline, nato pa tekočino (pol vode, pol kisa) zlijte neposredno med razpoke v asfaltu, tlakovce ali stike med asfaltom in robniki. Uporabite bel kis, ne rdečega vinskega, saj ta lahko razbarva tlakovce.

5. Preventiva

Najboljši način, da vam plevel na dvorišču ne bo paral živcev, je preventiva. To pomeni, da morajo biti tlakovci pravilno položeni, stiki med njimi pa ustrezno zasuti. Polimerni fugirni pesek je najboljši, saj se dobro usidra med tlakovce in hkrati preprečuje razrast plevela. Pred nasutjem takšnega peska iz fug med tlakovci odstranite stari vezni material (na primer s pinceto, pritrjeno na kos lesene palice, ne uporabljajte pa električnega orodja, saj lahko poškodujete betonske tlakovce), šele nato naj sledi nasip polimernega peska.

Foto: Pixabay