Kako odstraniti plevel med tlakovci: 5 naravnih metod

Eno od najbolj nadležnih vrtnarskih opravil je zatiranje plevela, ki raste med tlakovci na dvorišču. Zdi se, da mu nič ne pride do živega, saj vsako leto požene na novo in nas prisili, da gremo na kolena z motiko v roki. Kako mu enkrat za vselej pokazati, da pri nas ni dobrodošel? Zbrali smo 5 naravnih metod.

Zakaj je plevel med tlakovci dobro odstraniti? Ker njegov koreninski sistem krade prostor, svetlobo in hranila drugim rastlinam, nanje pa lahko prenese tudi številne trdovratne bolezni. Foto: Pixabay

Plevel sicer lahko zatrete tudi s strupi, vendar če ste privrženec bolj naravnega vrtnarjenja ali imate druge razloge, da ne bi uporabljali kemikalij (če se na vašem dvorišču na primer igrajo majhni otroci ali sprehajajo domače živali), potem raje poskusite katerega od spodnjih preverjenih neškodljivih načinov:

1. Uporabite motiko ali nožek za plevel

Odstranjevanje plevela z ročnim orodjem je učinkovito in naravi prijazno. Počakajte, da so tla pretežno suha, saj boste tako lažje odstranili rastlino s korenino vred. Plevel z globokimi koreninami, kot jih ima regrat, zahteva odstranitev glavne korenine in tudi manjših lasastih koreninic, kar je lahko dolgotrajno. Delo vam bo šlo hitreje od rok, če boste uporabili posebej oblikovan nožiček za plevel med tlakovci.

Foto: Pixabay

2. Vroča voda

Med tlakovce se ne zaseje le plevel, ampak dostikrat tudi alge in mah, zaradi česar lahko tlakovci postanejo tudi spolzki, drseči in nevarni. Alge in mah lahko odstranite s pomočjo visokotlačnega čistilca, če tega nimate, pa je dobra alternativa tudi vrela voda. To preprosto zlijete na trdovraten plevel, pri čemer pazite, da se zaščitite pred opeklinami. Krop bo poleg plevela ubil tudi žuželke, zato ta metoda ni najbolj živalim prijazna.

3. Ogenj

Brenerji ali tako imenovane ognjene pištole so prav tako zelo priljubljen način za odstranjevanje plevela, ki raste med tlakovci ali ob robnikih. Lahko pa uporabite električni uničevalec plevela, ki je namenjen odstranjevanju plevela na manjših površinah, je praktičen, varen (brez plamen)a in ga ni treba polniti. Že 3 sekunde termalnega šoka na 600 stopinj Celzija uniči celice plevela.

Foto: Unsplash

4. Kis

Veliko vrtnarjev za zatiranje plevela še vedno prisega na kis, pomešan z milom ali soljo. Ta metoda odlično odstranjuje mlajši plevel, neučinkovita pa je pri vsakoletnih trdovratnih plevelih, poleg tega se mešanici kisa in soli izogibajte ob zelenjavnih vrtovih, saj kislina lahko poruši pH ravnovesje zemlje. Uporabljajte jo samo na tlakovcih, in sicer tako, da najprej odstranite izrasli del rastline, nato pa tekočino (pol vode, pol kisa) zlijte neposredno med razpoke v asfaltu, tlakovce ali stike med asfaltom in robniki. Uporabite bel kis, ne rdečega vinskega, saj ta lahko razbarva tlakovce.

5. Preventiva

Najboljši način, da vam plevel na dvorišču ne bo paral živcev, je preventiva. To pomeni, da morajo biti tlakovci pravilno položeni, stiki med njimi pa ustrezno zasuti. Polimerni fugirni pesek je najboljši, saj se dobro usidra med tlakovce in hkrati preprečuje razrast plevela. Pred nasutjem takšnega peska iz fug med tlakovci odstranite stari vezni material (na primer s pinceto, pritrjeno na kos lesene palice, ne uporabljajte pa električnega orodja, saj lahko poškodujete betonske tlakovce), šele nato naj sledi nasip polimernega peska.

Foto: Pixabay
Prejšnji članekMorning wood: drugo življenje odsluženih skejtarskih desk
Naslednji članekKako globinsko očistiti pomivalni stroj?
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
1 komentar
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
Polde Povse
4 mesecev nazaj

Nekatere ideje so nore!! OD VSEH NASTETIH je najbolj ucinkovita in NE skodljiva z ognjem ali kropom.Da bos150 m2 z pinceto pulil pa bi rad poznal cloveka z dolgimi usesi.Nasvet
Ko polagate tlakovce na novo med fuge umetite cement.Na suho toliko casa, da bodo fuge polne.To delajte v suhem vremenu in v nobenem primeru ne mocite sicer boste dobili od cementa umazane tlakovce.Za sanacijo priporocam ciscenje fug z visoko tlacni
cistilcem( Wapom).Pocakajte da se zadeva dobro osusi in nato v akcijo z cementom.Se bolje pa z expandiranim cementom.
PR