Tudi majhno stanovanje lahko opremimo tako, da bo delovalo prostorno in skladno, hkrati pa ponujalo veliko shranjevalnih površin in dobro izkoriščenih kotičkov. Kako? S pohištvom po meri, z uporabo svetlih barv in z opremo pravilne velikosti.

Pa poglejmo podrobneje.

1. Skrbno izbrana barvna lestvica

Vse večje površine, stene in kose opreme (vgradne omare, kuhinjo, kavč, zavese …) opremite v podobnih svetlih in nevtralnih odtenkih, nato pa prostor popestrite z izbranimi barvnimi poudarki – velikim platnom ali pa zanimivo preprogo. Z uporabo preproste barvne palete boste v prostor vnesli občutek reda in harmonije.

2. Združite bivalne prostore

V majhnem stanovanju šteje vsak centimeter: če imate priložnost podreti predelno steno med kuhinjo in dnevno sobo, je ne izpustite. S tem boste po eni strani povečali kvadraturo, po drugi pa v prostor prepustili več svetlobe. Celoten prostor tlakujte z enotnim tlakom in opremite v enakih barvah – s tem boste poskrbeli za občutek kontinuitete. Če vseeno želite prostore med seboj nekoliko ločiti, pa to lahko storite s kuhinjskim polotokom ali barskim pultom. Ne pozabite na dobro napo, ki bo omejila širjenje vonjav iz kuhinje.

3. Izbira kavča: naj bo velik in modularen

Poiščite kavč v svetlih odtenkih in s preprosto, pravokotno obliko. Če je le možno, naj bo modularen, tako da ga lahko prilagodite različnim potrebam – ga mimogrede preobrazite v ležišče ali razdrobite v več manjših sedišč.

Izberite en večji kavč, ki pa ga lahko po potrebi dopolnite s tabureji. Slednji so lahki, zato se lažje prenašajo iz sobe v sobo, hkrati pa so dovolj udobni, da lahko nanj posedemo še kakšnega dodatnega gosta.

4. Prepustite svetlobo globoko v prostor

Pri opremljanju majhnega prostora je najpomembnejša svetloba. Ko ta obsije vse kotičke vašega doma, bo prostor videti večji, zato svetlobi odprite prostor – izberite steklena vrata ali steklene predelne stene in svetlo pohištvo, ki bo svetlobo odbilo nazaj v prostor. Nasproti oken namestite ogledala – s tem boste optično razširili prostor in pomagali svetlobi, da napolni vse stanovanje.

5. Izberite pohištvo in tkanine, ki povečajo prostor

Vse premično pohištvo (mize, stoli, kavne mizice) naj bo čim lažje. Izberite takšno s kovinskim podnožjem, stole pa s čim preprostejšo obliko in minimalnim oblazinjenjem. Če je le možno, izberite večnamenske pohištvene kose – kavč z vgrajenimi shranjevalnimi površinami, kavno mizico, ki se preobrazi v delovno površino, klop, ki je hkrati zaboj za shranjevanje dodatne posteljnine …

Izberite svetel in lahek tekstil: zavese, blazine, posteljnino …

6. Skrbno načrtujte shranjevalni prostor

V majhnih stanovanjih je potreba po shranjevalnih površinah še toliko večja. Izkoristite vse proste kotičke, saj vam bo že omara globine 40 cm prišla prav za shranjevanje zloženih oblačil, posteljnine, knjig in dokumentov … Shranjevalne površine pa lahko uporabite tudi kot delilce prostora – na primer med hodnikom in dnevno sobo.

7. Ena omara z več funkcijami

Najbolje pa boste izkoristili prostor, če boste po daljši stranici stanovanja postavili dolgo, po meri izdelano večnamensko omaro, ki je lahko hkrati garderobna ali knjižna omara, televizijska omarica, jedilna klop ali dodatno sedišče. Mizarja prosite, naj ima vaša omara po meri čim več shranjevalnega prostora, hkrati pa naj se kar najbolje zlije s steno. Tako ne bo le lepa in funkcionalna, ampak bo zaradi svojega nevtralnega oblikovanja skoraj nevidna.