Življenje v najemniškem stanovanju je večno lovljenje ravnotežja med danostmi in željami: v stanovanje ne želimo investirati preveč, po drugi strani pa ne želimo večno bivati v ambientu, ki ne ustreza našim potrebam in vizijam o lepoti bivanja. V prispevku poiščite nasvete, kako izboljšati kvaliteto bivanja v najemniškem stanovanju, ne da bi za to zapravili celo premoženje ali ogrozili vaš odnos z najemodajalcem.

Najemnica sem že dobrih pet let. Čeprav sem po vselitvi v (vsakokratno) novo stanovanje vedno najprej zamenjala vse obešene umetnije (akvarele jadrnic so tako nadomestili jugoslovanski filmski plakati, velika platna pa preprosta zbirka lokalnih turističnih zemljevidov), premaknila pohištvo in stanovanje do zadnjega kotička napolnila z našimi stvarmi, je občutek tujosti ostajal.

Po dolgih letih sem ugotovila, da je vztrajanje v statusu quo nemogoče: ne le, da me je vsak dan razjezila glava tuša, polna vodnega kamna, kot arhitektka sem si vse bolj želela družini ustvariti dom, v katerem nam bo ne le udobno, pač pa tudi lepo. To sem storila z investicijami v malenkosti, ki so hkrati izboljšale našo kvaliteto bivanja, polepšale prostor, po selitvi pa jih bomo lahko vzeli s seboj (in izpolnili obljubo najemodajalcu, da bomo stanovanje zapustili v takšnem stanju, kot smo ga prejeli). 

V sledečih deset stvari lahko tudi vi investirate takoj:

Kuhinjska armatura

Dotrajana, dolgočasna kuhinjska armatura? Vaša kuhinja potrebuje poživitev? Investicija v novo armaturo ni tako velika, hkrati pa nova pipa prinese posebno ugodje ob pomivanju posode in še izgleda fantastično.

Glava za tuš

Podobno je z glavo za tuš: zamenjajte jo (privoščite si takšno z več masažnimi nastavitvami) ter uživajte v udobnem tuširanju.

Zavese, roloji, senčila

Prav tako kot je preprosto obesiti nove zavese, je enostavno namestiti roloje, nalepke ali druge vrste senčil, ne da bi posegali v konstrukcijo ali okenski okvir. Ob selitvi jih lahko enostavno snamete ali odlepite.

Ročaji omaric, kljuke na vratih

Ročaji omaric bodo neverjetno spremenili izgled vaše dotrajane garderobne komode, predalnika ali kuhinje! Dotrajan kos pohištva lahko z zlatimi, živo roza ali temno modrimi ročaji popeljete iz brezveznega v super hip v nekaj minutah. Podobno velja za kljuke vrat – čeprav je ta investicija mnogo višja. Kupite jih lahko na spletu ali v izbranih trgovinah.

O več podobnih nadgradnjah pohištva je v blogu pisala tudi Nina Štajner.

Svetila

Pri svetilih si lahko resnično privoščite še malo več: nadomestite dolgočasno centralno svetilo z nečim, kar bo pritegnilo pozornost in zadostilo vašim osvetlitvenim potrebam. Investirajte v kos, ki ga boste enostavno občudovali iz dneva v dan. Ne pozabite na samostoječe, stenske in namizne svetilke, ki lahko s svojo svetlobo popolnoma spremenijo vaš ambient.

Barve sten

Ker so barve sten popolnoma reverzibilne (iz temno modre na belo boste sicer potrebovali nekaj več nanosov osnovne barve, ampak bo vredno), si le dajte duška. Za nekaj deset evrov in delovni vikend lahko iz osnovnih prostorov ustvarite bogate ambiente – vintage oprema izgleda odlično, ko je kombinirana z modernimi in močnimi odtenki. Na tržišču obstaja tudi več samolepilnih tapet, ki obljubljajo preprosto odstranitev – zakaj ne bi z njimi ustvarili poudarka v prostoru?

Rastline, tkanine, dekor

Ko so osnove obdelane – dnevni užitki zagotovljeni, oprema posodobljena, svetloba primerna in barve po vašem okusu – pa se lahko lotite dekoriranja. Začnite s tkaninami (prevlekami za okrasne blazine, posteljnino, zavesami, preprogami), dekorjem (umetniškimi deli, knjigami, keramiko) ter živim dekorjem – rastlinami. 

Vir fotografij: Pinterest