Je posodobitev hiše res jama brez dna? Ali pa se da z nekaj premišljenimi popravki v hišo vnesti popolnoma novo življenje brez večjih gradbenih del?

Večina Slovencev živi v hišah, zgrajenih v drugi polovici 20. stoletja. Večinoma so to hiše, zgrajene po tipskih načrtih, morda celo v lastni režiji in v marsičem ne ustrezajo več današnjim potrebam in standardom. Te hiše so danes stare že slabega pol stoletja, kar pomeni, da je njihova prenova v marsikaterih pogledih že nujna. Kako se je lotiti in koliko vas bo stala?

Prvi korak: preverite stanje hiše

Preden se lotite prenove stare hiše, preverite njeno stanje. Je hiša statično, potresno varna? Je zgrajena iz kvalitetnih materialov? Ima smiselno razporeditev prostorov? So inštalacije v dobrem stanju? Je zadosti naravno osvetljena? Če ste na zgornja vprašanje odgovorili pritrdilno, je njena prenova gotovo smiselna – z manjšimi posegi boste znotraj zmernega finančnega in časovnega okvirja lahko hišo prilagodili svojim željam in jo naredili prijetnejšo za bivanje.

Mlada družina je starejšo babičino hišo za Bežigradom prenovila tako, da ustreza njihovim potrebam. Ker hiša ni imela neposrednega stika z vrtom so si ga zagotovili z veliko teraso in prostornim stopniščem. Več o prenovi na povezavi. Fotografije: osebni arhiv lastnikov

Če na zgornja vprašanja nimate odgovora, se obrnite na specializirane strokovnjake – statika, elektro- in vodoinštalaterja, arhitekta. Po neodvisni nasvet glede energetske sanacije hiše se lahko obrnete tudi na mrežo EnSvet. Prisluhnite ocenam strokovnjakov. V primeru, da je hiša v slabem stanju, strošek prenove na kvadratni meter površine namreč skokovito naraste. Večanje okenskih odprtin, podiranje nosilnih sten, razširitev bivalne površine vedno zahtevajo tudi pridobitev gradbenega dovoljenja, ki prenovo časovno zavleče, ob prenovi pa se boste prav gotovo srečali še z drugimi nepredvidenimi deli. V tem primeru je cena prenove približno enaka ceni gradnje nove zidane hiše – le da je slednja lahko 100-odstotno prilagojena vašim željam in potrebam in izdelana po najnovejših standardih, ki zagotavljajo visoko bivalno ugodje.

Drugi korak: temeljito načrtovanje

Najprej premislite, kako bi želeli živeti v vašem prenovljenem objektu. Vzemite si čas, prebrskajte revije in si oglejte druge zgledne prenove starejših objektov. Zbirajte ideje in si predvsem predstavljajte vaš življenjski slog, neodvisno od arhitekturnega okvirja stare stavbe. Ali radi gostite obiske? Ali več časa preživite na kavču ali za jedilno mizo? Si želite dodatne kopalnice? Bi želeli veliko garderobno sobo? Potrebujete domačo pisarno?

Ob tem premislite tudi vse detajle, ki jih bo prenova potegnila za seboj – od tega, ali boste zamenjali tudi streho, izvedli hidroizolacijo kleti, izolirali fasado, zamenjali okna, vhodna, garažna in notranja vrata, pa tudi, ali boste skupaj s hišo posodobili tudi okolico, zamenjali vrtno ograjo ali morebiti postavili nadstrešek za avto.

Arhitekta sta hkrati s celovito prenovo stoletne hiše uredila tudi njeno okolico. Več o prenovi na povezavi. Arhitektura in fotografije: Kubico domino arhitekti

Preden se lotite podiranja predelnih sten na lastno pest, si vzemite čas in vse ideje prelijte na tloris. Če nimate dobre predstave, se obrnite na arhitekta ali notranjega oblikovalca, ki vam bo predstavil različne scenarije prenove. S profesionalno izrisanim načrtom in popisom del bo tudi pridobivanje natančnih ponudb mačji kašelj.

Tretji korak: izberite dobre izvajalce

Skupaj z načrtom se odpravite po ponudbe k različnim izvajalcem. Ne skrbite, ko se bodo začele ponudbe seštevati v na prvi pogled vrtoglave zneske – prednost prenove pred novogradnjo je namreč ravno ta, da lahko dela izvajate po korakih, za prenovo pa vam pri marsikateri investiciji na pomoč s financiranjem ali nepovratnimi sredstvi priskoči tudi Ekosklad.

Za celostno energetsko sanacijo Eko sklad nameni med 130 in 200 evrov nepovratnih sredstev na kvadratni meter površine. Pogoje za pridobitev sredstev lahko najdete tukaj. Fotografije: Tadej Bernik

Pri izbiri izvajalcev ne glejte vedno na najnižjo ceno – tu se lahko zelo opečete. Vedno vzemite izvajalca, s katerim se osebnostno dobro ujamete, ki je odziven na vaše klice in sporočila, ki v vas vzbuja zaupanje in ki vam korektno predstavi roke izvedbe in ceno. Usklajevanje izvajalcev lahko prevzemete sami, lahko pa ga zaupate arhitektu, notranjemu oblikovalcu ali inženiringu.

Četrti korak: določite časovnico

Časovnica prenove je zelo pomembna – ne le za vas, ki boste tekom prenove morali poiskati začasno bivališče ali pa se prilagoditi na nekajtedensko bivanje brez kopalnice, pač pa predvsem za potrebo usklajevanja različnih izvajalcev. Naj gre zgolj za prenovo kopalnice ali pa za celovito prenovo objekta – z novim ogrevalnim sistemom, fasado, okni in streho – dela naj na gradbišču potekajo čim bolj zvezno.

Material za prenovo (tlaki, sanitarna oprema, vrata, okna) naj bo naročen pred začetkom del, saj lahko nekaj manjkajočih ploščic celotno prenovo prekine za nekaj tednov. Tudi pohištvo po meri naročite zgodaj, saj so roki za izdelavo precej dolgi – čakati dolge mesece na novo kuhinjo, po tem, ko je objekt že prenovljen, pa vodi do veliko slabe volje.

Peti korak: opremite

Ko je hiša prenovljena, je čas še za notranjo opremo. Ker ste hišo prenovili za naslednjih 50 let, naj bodo vzdržljivi tudi osnovni kosi opreme – vgradno pohištvo, kuhinja in sanitarije. Tu se odločite za slog, ki dolgo ne bo šel iz mode in ki ga lahko popestrite z izbranimi dodatki – kavčem v drzni barvi, lepo posteljnino ali raznovrstnimi jedilniškimi stoli.

Priznana slovenska fotografa sta pri notranji opremi zaupala arhitektom. Skupaj so izbrali večne kose pohištva, ki še dolgo ne bodo šli iz mode, manjši dodatki pa so tisti, ki njun dom popestrijo vsakič znova na drugačen način. Več o projektu prenove preberite tukaj. Arhitektura: Štok+Pretnar, fotografije: Arne Hodalič, Katja Bidovec

Koliko me bo torej stala prenova?

Ocena stroška prenove je seveda odvisna od številnih faktorjev – od njenega obsega, preko stanja hiše in do izbranih izvajalcev. Zgornja meja stroška prenove ne obstaja in je odvisna od kvalitete vgrajenih materialov, izbrane opreme, pa tudi vaših časovnih omejitev. Spodnja meja, se strinjajo strokovnjaki, pa se giblje med 700 in 800 €/m2.

Prenova objektov, starejših od sto let

Če imate srečo in bivate v starejši hiši, v kateri je še vedno čutiti duh tradicije in rokodelstva, pa vam svetujemo, da se po nasvet za prenovo najprej obrnete na arhitekta, ki ima s takšnimi prenovami izkušnje. Skupaj z njim boste lahko preverili zahteve Zavoda za spomeniško varstvo in objekt obnovili tako, da bo še naprej ohranjal tradicijo vašega kraja in bo vam in vašim naslednikom v ponos. Seveda to ne pomeni, da se boste morali ob prenovi takšne hiše povsem odreči vsem sodobnim luksuzom – le poglejte na primer, kako zgledno so bile prenovljene hiše v Radovni, Murski Soboti ali v Ljubljani, v katerih se lepo prepletata tradicija in sodobnost.

Navzven klasična, znotraj sodobna: takšna je prenovljena hiša v Radovni, ki omogoča sodobni življenjski slog v idilični naravi. Več o projektu na povezavi. Arhitektura: JVB Designworks, fotografije: Vida Dimovska