Zbornica za arhitekturo in prostor je podelila nagrade za odlično izvedbo, trajnostno gradnjo ter izbrala častnega člana.

Podeljeni so bili štirje zlati svinčniki za odlično izvedbo.

Objekti stanovanjske soseske Brdo F5, avtorjev Aleša Žnidaršiča, Katje Žlajpah, Vesne Vraničar / MultiPlan Arhitekti

Objekti, v katere je za svoje potrebe na Brdu investiral Javni stanovanjski sklad, izstopajo po svoji kvalitetni urbanistični in zunanji ureditvi ter arhitekturi. Žirija je zapisala: “Stanovanjske biroja MultiPlan Arhitekti odlikuje določena igrivost, ki jo ustvarjajo ritmično postavljene pokrite lože in izstopajoči balkoni. Stanovanja odlikujeta dvostranska orientacija in odprtost prostora, v katerem sednevna soba združuje s kuhinjo. Žirija je še posebej pohvalila racionalen pristop, ki s preprostimi in cenovno dostopnimi arhitekturnimi elementi omogoča veliko prostora znotraj omejitev, ki opredeljujejo socialna stanovanja.”

Hiša na Golem: Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič / Arhitektura Krušec

fotografija: Miran Kambič
fotografija: Miran Kambič

Enodužinska hiša na golem v sebi združuje več kvalitet:  je izjemno prilagojena svojemu naravnemu terenu, ne da bi za to izgubljala na arhitekturni kvaliteti; je iskrena v uporabi materiala in inventivna v oblikovanju bivanjskega prostora. Nagrado so si arhitekti iz biroja Krušec zaslužili, ker je “hiša na Golem primer izjemno skladne arhitekture, ki brezkompromisno sledi idejam etike in estetike.”

Mestni park Rakova Jelša: Rok Žnidaršič, Samo Mlaka, Klara Bohinc, Andraž Keršič, Martin Kruh, Aljoša Lipolt, Dino Mujić, Tamara Németh / Medprostor

fotografija: Andraž Keršič
fotografija: Andraž Keršič

Stičišče Barjanske ceste in ljubljanske južne obvoznice je bilo odlagališče azbesta in gradbenega materiala; nakar je projekt mestnega parka Rakova Jelša, nastal znotraj študijskega programa na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in financiran s strani Mestne občine, to degradirano območje s preprostimi in subtilnimi posegi spremenil v odličen primer krajinske ureditve 21. stoletja. Žirija zapiše: “(območje) so projektanti temeljito preuredili kot potezo prehoda, dinamično krajino za pasivno rekreacijo, interpretacijo in krepitev skupnosti.”

Obnova Slovenske ceste v Ljubljani: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Jana Kocbek, Davor Katušić, Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Marko Studen, Boris Matić, Miha Dobrin, Tomaž Krištof

fotografija: Miran Kambič
fotografija: Miran Kambič

Zaprtje Slovenske ceste je v ta del mesta prinesel nov urbani prostor, ki je preko skromnih izboljšav ulične krajine in urbane opreme ustvaril vzdušje družabno-živahne dnevne sobe v središču mesta. “Prenova Slovenske ceste v osrednjo točko za pešce in javni prevoz, utrjuje vizijo mesta za urbano vzdržnost in njegovo zavezo ustvarjanju življenju prijazne urbane krajine.”

Zeleni svinčnik za izvedbo, nastalo z zavestno odgovornostjo do okolja in družbe ter z namenom trajno izboljšati družbeno in okoljsko kakovost bivanja, je žirija letos podelila enemu objektu.

Hiša Vrhe: David Mišič Sašo Žolek, Brigita Čas, Kaja Kotnik, Aleš Koprivšek / Styria arhitektura

fotografija: Miran Kambič
fotografija: Miran Kambič

Komisija je nagrado podelila kompleksnemu projektu z jasno izraženimi trajnostnimi vidiki. Hiša Vrhe namreč izraža močno sporočilno vrednost v odnosu do dtavbe dediščine in trajnostne gradnje, ter doslednost izvedbe.

fotografija: Sandi Fišer
fotografija: Sandi Fišer

Častni član je postal prof. Janez Koželj, ki že vrsto let v podžupanski funkciji skrbi za urbanistični in urbani razvoj Ljubljane, vzgaja novo generacijo arhitektov na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, hkrati pa vsako leto realizira več kvalitetnih objektov v lesu.