Moderna hiša na obrobju mesta

Obiskali smo leseno, skoraj nič-energijsko hišo pravokotnih oblik, ki za pa svojo preprostostjo skriva število premišljenih in podrobnih detajlov.

0

Individualno zasnovana montažna hiša je postavljena izven mestnega središča, a ne na klasično predmestno parcelo. Obdana je namreč z večjimi enodružinskimi objekti, ki hiši zastirajo poglede na okoliški gozd, zato je potrebovala lasten, intimni zeleni kotiček. Arhitekti so ga umestili na ugoden jugozahodni del parcele, na katerega so z velikimi zasteklitvami odprli vse bivalne prostore. Hkrati pa so mlado družino obvarovali pred nezaželenimi pogledi iz okolice tako, da so intimnejši del hiše – spalnice in domači wellness – kar se da odmaknili od parcelnega roba in jih zasteklili z manjšimi okni, njihovo vsebino pa še dodatno zaščitili z žaluzijami.

V hišo dostopamo s severovzhodne strani, mimo pritličnega dela objekta, v katerega je poleg garaže in tehničnih prostorov umeščen tudi družinski wellness. Vstopimo skoraj neposredno v dnevni prostor, razkošno odprt v tri smeri. Le-ta v sebi združuje dolgo linijsko kuhinjo z otokom, jedilnico ter dva dnevna prostora – večjega z razkošno zofo in manjšega, salonskega, kjer kraljuje pianino – razporejena okoli osrednje umeščenega kamina. Ta velik bivalni prostor v odprtem tlorisu je hkrati povezan in ločen – zalom v obliki črke L in kamin prostor predelijo na dobro definirane in karakterne kotičke.

Vse dnevne prostore med seboj vizualno in vsebinsko povezuje velika osrednja zunanja terasa z letno kuhinjo. Minimalistična vrtna zasaditev lepo dopolni razkošnejšo notranjo opremo v toplih in bogatih tonih.

Po lahkih stopnicah se povzpnemo še v intimnejše nadstropje, kjer se nahajajo funkcionalno in racionalno razporejene spalnice in kopalnice, vse orientirane na ugodni jug.

Fasada je kombinacija treh materialov, ki poudarjajo dinamično strukturo sestavljenih volumnov pravokotnih oblik: bele fasadne plošče velikega formata zaznamujejo elegantno pritličje, medtem ko sta garaža in nadstropje prekrita s tanjšimi vertikalnimi jeklenimi profili, ki poudarjajo funkcionalni program, ki se skriva za fasado. Vse površine, odprte na leseno teraso, pa so oblečene v tople odtenke, ki imitirajo strukturo lesa.

V podjetju Lumar so hišo v celoti izdelali po naročnikovih željah. Velike zasteklitve in vgrajeni naravni materiali lastnikom zagotavljajo zdravo in udobno bivanje. Nič-energijski standard izvedbe, s toplotno črpalko, talnim ogrevanjem in prezračevalno napravo, pa obljublja celoletno veliko bivalno ugodje in nizke stroške obratovanja.

Izvedba: Lumar

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Prejšnji članekKakšna bo prihodnost bivanja?
Naslednji članekTradicija lesa v stavbnem pohištvu: okna in vrata, kot jih je delal že stari ata
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *