Moderna hiša na obrobju mesta

Obiskali smo leseno, skoraj nič-energijsko hišo pravokotnih oblik, ki za pa svojo preprostostjo skriva število premišljenih in podrobnih detajlov.

0

Individualno zasnovana montažna hiša je postavljena izven mestnega središča, a ne na klasično predmestno parcelo. Obdana je namreč z večjimi enodružinskimi objekti, ki hiši zastirajo poglede na okoliški gozd, zato je potrebovala lasten, intimni zeleni kotiček. Arhitekti so ga umestili na ugoden jugozahodni del parcele, na katerega so z velikimi zasteklitvami odprli vse bivalne prostore. Hkrati pa so mlado družino obvarovali pred nezaželenimi pogledi iz okolice tako, da so intimnejši del hiše – spalnice in domači wellness – kar se da odmaknili od parcelnega roba in jih zasteklili z manjšimi okni, njihovo vsebino pa še dodatno zaščitili z žaluzijami.

V hišo dostopamo s severovzhodne strani, mimo pritličnega dela objekta, v katerega je poleg garaže in tehničnih prostorov umeščen tudi družinski wellness. Vstopimo skoraj neposredno v dnevni prostor, razkošno odprt v tri smeri. Le-ta v sebi združuje dolgo linijsko kuhinjo z otokom, jedilnico ter dva dnevna prostora – večjega z razkošno zofo in manjšega, salonskega, kjer kraljuje pianino – razporejena okoli osrednje umeščenega kamina. Ta velik bivalni prostor v odprtem tlorisu je hkrati povezan in ločen – zalom v obliki črke L in kamin prostor predelijo na dobro definirane in karakterne kotičke.

Vse dnevne prostore med seboj vizualno in vsebinsko povezuje velika osrednja zunanja terasa z letno kuhinjo. Minimalistična vrtna zasaditev lepo dopolni razkošnejšo notranjo opremo v toplih in bogatih tonih.

Po lahkih stopnicah se povzpnemo še v intimnejše nadstropje, kjer se nahajajo funkcionalno in racionalno razporejene spalnice in kopalnice, vse orientirane na ugodni jug.

Fasada je kombinacija treh materialov, ki poudarjajo dinamično strukturo sestavljenih volumnov pravokotnih oblik: bele fasadne plošče velikega formata zaznamujejo elegantno pritličje, medtem ko sta garaža in nadstropje prekrita s tanjšimi vertikalnimi jeklenimi profili, ki poudarjajo funkcionalni program, ki se skriva za fasado. Vse površine, odprte na leseno teraso, pa so oblečene v tople odtenke, ki imitirajo strukturo lesa.

V podjetju Lumar so hišo v celoti izdelali po naročnikovih željah. Velike zasteklitve in vgrajeni naravni materiali lastnikom zagotavljajo zdravo in udobno bivanje. Nič-energijski standard izvedbe, s toplotno črpalko, talnim ogrevanjem in prezračevalno napravo, pa obljublja celoletno veliko bivalno ugodje in nizke stroške obratovanja.

Izvedba: Lumar

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Sponzorirana vsebina

Prejšnji članekKakšna bo prihodnost bivanja?
Naslednji članekTradicija lesa v stavbnem pohištvu: okna in vrata, kot jih je delal že stari ata
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje