Dom je naša oaza miru in dobrega počutja. Veliko časa posvetimo urejanju in čiščenju ter videzu našega doma, pogosto pa pozabimo na neviden dejavnik, ki pomembno vpliva na naše počutje in zdravje. O čem govorimo? O zraku! Raziskovalci ugotavljajo, da je ta v notranjosti hiš in stanovanj pogosto veliko bolj onesnažen kot zunaj. To je zelo zaskrbljujoče. Če tudi sami opažate določene opozorilne znake, ki kažejo, da dihate slab zrak, je skrajni čas, da poiščete rešitev.

Zrak v notranjosti stanovanja ali hiše naj bi bil po raziskavah kar od 4- do 5-krat bolj onesnažen kot tisti zunaj. Kako to? Kuhanje, tuširanje, pomivanje, čiščenje, sušenje perila ustvarjajo obilo vlage, ob vsem tem pa v bivalne prostore izhlapevajo agresivna sredstva za čiščenje in pralni praški. Situacijo še dodatno poslabšamo, ko zaradi slabih vonjav kupimo osvežilce in dišave za prostor, ki zraka niti ne osvežijo niti ne očistijo, hkrati pa vsebujejo številne kemikalije, ki lahko slabo vplivajo na naše zdravje.

Foto: Pexels

Kateri so opozorilni znaki, da dihamo slab zrak?

Najbolj pogosta sta glavobol in utrujenost, takoj za njima je nedvomno slab spanec, sledita mu pretirana vlaga in posledično plesen, ki povzročata bolezni dihal. Morda menite, da ste utrujeni in slabo spite zaradi skrbi, ki vas tarejo, a v resnici je prav slab zrak pogosto glavni krivec za slabo spanje in jutranjo neprespanost. V spalnici z zaprtimi okni in vrati je prezračevanje nično, tako da vrednost ogljikovega dioksida (CO2) preseže 2500 do 3500 delcev na milijon, kar je trikrat več od priporočene vrednosti. Ne pozabimo, da se človeško telo ponoči intenzivno regenerira in že ena neprespana noč vpliva na našo storilnost in zbranost, medtem ko ima kronično pomanjkanje spanca številna resna tveganja za zdravje.

In kakšna je rešitev?

Zračenje. Ampak ponoči najbrž ne bomo trikrat vstali in prezračevali, hkrati pa nam življenjski slog ne omogoča pogostega in temeljitega zračenja niti čez dan. Poleg tega s pogostim odpiranjem oken ustvarjamo toplotne izgube in sploh spomladi v naše stanovanje vnašamo neželene alergene (cvetni prah).

Zato so pametna rešitev prezračevalni sistemi, ki v dom konstantno dovajajo svež zrak. Stopite v korak s časom in si s kakovostnimi decentralnimi prezračevalnimi sistemi zagotovite zdravo bivalno okolje ob nižjih stroških.

V Lunosu priporočajo prezračevalne enote i-Vent, ki s pametnim upravljanjem s pomočjo mobilne aplikacije ali daljinca, predstavljajo prihodnost prezračevanja. Prezračujte pametno in učinkovito ter zadihajte (boljši zrak) s polnimi pljuči.

Vprašanje ali povpraševanje pošljite preko kontaktnega obrazca ali po e-pošti na info@lunos.si. Za ponudbo lahko pokličete tudi na brezplačno modro številko 080 73 13 oziroma se v poslovalnicah Lunos oglasite osebno:

  • POSLOVALNICA LJUBLJANA, Robbova ulica 2, 1000 Ljubljana
  • POSLOVALNICA MARIBOR, Tržaška 65, 2000 Maribor 
  • POSLOVALNICA MURSKA SOBOTA, Gorička ulica 4, 9000 Murska Sobota
  • POSLOVALNICA SLOVENJ GRADEC, Celjska cesta 48 A, 2380 Slovenij Gradec

Sponzorirana vsebina