Če ste od nekdaj sanjali o udobnem kotičku, ki je hkrati intimen in bolj neformalen, potem morate v okviru kuhinje ali jedilnice nujno postaviti zajtrkovalni kot. Brez skrbi, zasede malo prostora, vendar vas bo navdušil s svojo prijetno in sproščeno atmosfero. Seveda ni namenjen samo zajtrkovanju, tudi otroci se bodo tu radi zadrževali, sploh v popoldanskem času reševanja domačih nalog. Spodaj najdete štiri ključne nasvete za postavitev takšnega kotička.

Mehkoba sedenja

zajtrkovalni kotiček

Udobno sedenje je glavna značilnost zajtrkovalnega kotička. Pri tem bi vas spodbudili, da gledate širše od standardne mize in stolov ter vključite svojo domišljijo. Zajtrkovalni kot naj bo sproščeno okolje, kjer stoli z ostro začrtanimi linijami nimajo kaj iskati. Namesto tega lahko kotiček dobesedno umestite v kot ali nišo, si omislite okroglo mizo in okoli nje oblazinjeno klop.

Osvetlitev z značajem

zajtrkovalni kotiček

Kadarkoli ustvarjate nov funkcionalni prostor, je pomembno, da vanj vključite vizualne prvine, ki ga ločijo od ostalega interjerja. Najlažje je to storiti z visečim, izstopajočim lestencem nad mizo. Izstopajoč pomeni, da pritegne pogled in deluje kot magnet, bodisi zaradi svoje oblike ali velikosti. Splošno pravilo je, da bi moral lestenec zavzeti ¾ širine mize.

Udobje

zajtrkovalni kotiček

Predstavljajte si, da sedite v zajtrkovalnem kotičku, pijete kavo in se pripravljate na prihajajoči dan. Te ne zveni kot hladen prostor, v katerem bi vas zeblo, kajne? Prav nasprotno! Zajtrkovalni kotiček naj bo udoben, mehak, topel. Naj bo to prostor, kjer boste hoteli posedati dlje. Vanj vključite naravne materiale, oblazinjeno pohištvo, blazine, morda celo kakšno odejo, če vas zjutraj rado zebe.

Vsakdanje in sproščeno

zajtrkovalni kotiček

Nenazadnje si vzmetite čas tudi za razmislek, kakšni estetiki boste sledili v zajtrkovalnem kotu. Običajno so ti kotički bolj sproščeni kot formalni. Namenjeni hitremu zajtrku pred odhodom v šolo ali službo, popoldanski malici, zato naj bo počutje v njih sproščeno, takšno da spodbuja vsakdanjo rabo. Ta občutek je najlažje zagotoviti z izbiro prijetnih, nevtralnih ali pastelnih barv in nežnih vzorcev.

Foto: Pinterest