Kot odgovor na vse večje povpraševanje po sodobno zasnovanih hišah, ki že v svoji zasnovi upoštevajo smernice skoraj nič-energijskih hiš, je podjetje Lumar razvilo linijo hiš PRIMUS.

Vse hiše PRIMUS so zgrajene v konceptu Lumar Zero Emission Living, kjer so upoštevani ključni kriteriji trajnostne gradnje: ugodje bivanja, vpliv na okolje in seveda čim manjša poraba energije.

Tokrat smo obiskali hišo Lumar PRIMUS-M 150, postavljeno v bližini Dunaja, ki nas je očarala s svojo tradicionalno dvokapnico. Hiša, ki se že na prvi pogled lepo vklopi v svoje okolje, je zasnovana z mislijo na prilagodljivo in trajnostno bivanje; njena majhna površina pa je tako premišljeno izkoriščena, da lahko hiša nudi dom tudi šestim družinskim članom.

Racionalni tloris v izmeri približno 150 m2 nudi družini odprt bivalni prostor v pritličju s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter ločeno delovno sobo oziroma spalnico za goste. V mansardnem nadstropju pa so funkcionalno zasnovani spalni prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno bivalno ugodje. S svojo izjemno prostornostjo hiša pričara vtis bistveno večje površine, kot jo v resnici ima; k temu sta prispevala predvsem dobro načrtovanje in funkcionalna izkoriščenost prostora.

Vsi bivalni prostori se odpirajo na jug in preko velikih steklenih površin vase zajemajo naravno svetlobo in prebivalcem nudijo neposreden stik z okolico.

Racionalna in kompaktna hiša zmanjšuje tudi transmisijske izgube. Ne le to: hiša toploto pridobiva tudi pasivno, skozi velike južne zasteklitve. Ogrevanje na toplotno črpalko zrak-voda ter prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka pa poskrbijo za popolno bivalno ugodje. Obratovalni stroški skoraj nič- energijskih hiš so skozi celotni življenjski cikel stavbe zelo nizki.

Hiša PRIMUS-M 150 je tudi izredno prilagodljiva: skupaj z arhitekti podjetja Lumar lahko tloris in odprtine na fasadi prilagodite svojim potrebam in zakonitostim parcele. Izbirate lahko med različnimi tlorisnimi zasnovami pritličja, ki jim lahko dodajate različne izvedbe nadstropij. Hiša pa s svojo funkcionalno zasnovo združuje tudi prilagoditev vsem življenjskim ciklom bivanja neke družine: z dodatno sobo v pritličju lahko pod eno streho udobno domuje tudi do šest članov družine.

Hiša na Dunaju je funkcionalno razširjena tudi navzven: z dvema nadstreškoma ponuja tako zunanjo dnevno sobo kot jedilnico z letno kuhinjo. Večji tlakovani del se prelije v razkošen bazen, v kotu parcele pa najdemo tudi savno. Kompaktna hiša se je tako ponovno izkazala za odlično rešitev, saj je majhna zazidalna površina sprostila prostor za številne zunanje kotičke, ki bi brez dvoma polepšali prosti čas prav vsaki družini.

Arhitektura: Lumar

Fotografije: Lumar