Kuhinje ob eni steni so pogoste v manjših stanovanjih in loftih, a so zaradi enostavne in učinkovite oblike vse bolj priljubljene tudi v večjih domovih. Zanje je značilno, da imajo omarice, delovne površine in aparate vse ob eni steni, s čimer prihranijo prostor in odprejo tloris. Tako kot je enostavna njihova postavitev, tako so običajno tudi lažje za uporabo in vzdrževanje.

Načrtovanje kuhinje ob eni steni je dokaj preprosto, vseeno pa je treba upoštevati nekaj pravil in priporočil pri postavitvi posameznih elementov. Pomivalno korito je, na primer, najbolje umestiti med hladilnik in kuhalno ploščo, kar olajša gibalni tok med pripravo hrane. Prav tako je treba hladno in toplo področje ločiti oziroma poskrbeti, da štedilnik ne stoji poleg hladilnika, saj ta potrebuje prostor za odvajanje toplote. Pomivalni stroj pa naj stoji poleg korita, kar bo olajšalo pospravljanje in zlaganje posode.

Z otokom

Glavna težava kuhinj ob eni steni je pomanjkanje delovne površine, kar lahko rešimo s postavitvijo kuhinjskega otoka. Ta bo nudil dodatno delovno površino in prostor za shranjevanje oziroma ponudil možnost vgradnje bodisi korita ali štedilnika. Otok nadalje tudi olajša manevriranje v kuhinji, saj vzpostavi trikotnik »štedilnik-pomivalno korito-hladilnik«, ki uravnoteži kuhinjski prostor.

Z jedilno mizo

Ker so kuhinje ob eni steni običajne v prostorih odprtega tlorisa, lahko vanje umestimo tudi jedilno mizo. Z njo razbijemo prostor, naredimo navidezno ločnico z ostalimi prostori in si v bližini zagotovimo še več delovne površine, ki je vedno dobrodošla.

Shranjevalne možnosti in osvetlitev

Da povečamo shranjevalne površine v kuhinjah ob eni steni, imamo več možnosti: zgornje omarice naj bodo podaljšane do stropa, s čimer jih res izkoristimo do potankosti. Lahko smo tudi kreativni in najbolj pogosto uporabljene lonce obesimo na prosto steno. Kaj pa osvetlitev takšne kuhinje? Ne bojmo se obesiti lestenca in ne pozabimo na svetila pod zgornjimi omaricami. Njihovo svetlobo lahko koristno uporabimo pri delu ali tudi kot sedimo za jedilno mizo, če je ta seveda blizu kuhinje.

Foto: Pinterest