Umestitev stenskih oblog v kuhinji je skorajda nuja. Kuhinja je prostor, ki se umaže, zato je zanjo zaradi zdravstvenih in higieničnih razlogov potrebno ustrezno skrbeti in jo že na samem začetku primerno oblikovati. Ni se potrebno omejiti le na keramiko, saj je za izbiro kuhinjskih stenskih oblog primeren skoraj vsak material, ki je vodoodporen.

Keramika

Keramične ploščice so zaradi vseh raznolikih možnosti vzorcev, motivov, barv, velikosti in oblik, ki jih najdemo na trgu, verjetno najbolj bogat prostor za iskanje prave stenske kuhinjske obloge. Ploščice so lahko preproste ali enolične ali pa nas njihova bogata okrašenost popelje v drugo kulinarično kulturo oziroma deželo.

Steklo

V primerjavi s keramičnimi ploščicami je steklo odlična izbira, če se v kuhinji želimo posluževati lažjega vzdrževanja in čiščenja. Izdelano je namreč iz enega kosa, med njim pa ni fug oziroma rež, kamor se največkrat nabira umazanija. Obloga je tako zelo higienična. Vzdušje kuhinje bo zelo moderno, saj steklo ponuja neprekinjeno, brezhibno površino, ki odbija svetlobo. Steklena stenska obloga je narejena iz varnostnega kaljenega stekla, ki je po želji obarvano z raznimi vzorci in motivi. Pod steklo lahko umestimo tudi razne fotomative in fototapete, izdelane v grafičnem studiu.

Nerjaveče jeklo

Nerjaveče jeklo srečamo predvsem pri sodobnih, preprostih in profesionalnih kuhinjah. Podobno kot pri steklu je površina obloge v enem samem kosu, torej brez fug. Material ustvarja enakomerno in gladko površino, ki ne potrebuje posebne pozornosti. Čiščenje je preprosto in hitro (opremite se le s pravimi čistili), izgled kuhinje pa je enoličen.

Kamen

Kamen ima drugačno, bolj grobo teksturo kot steklo ali nerjaveče jeklo. V primerjavi z gladkimi kuhinjskimi omaricami predstavlja odličen kontrast. Kamen je porozen, zaradi česar ga je težje čistiti, prav tako je nekoliko bolj nagnjen k lomljenju. Kot alternativo lahko vzamete plošče iz granita ali marmorja.

Opeka

Najbolj starinski in topel pridih boste v kuhinji ustvarili z opeko. Lahko jo pustite v izvirni barvi in podobi ali pa jo prebarvate v barvne tone kuhinje. Čiščenje je nekoliko težje kot pri že zgoraj omenjenih materialih; zato porozno opeko raje zaščitite s premazom.

Mozaik

Če imate radi detajle, je mozaična stenska obloga prava izbira za vas. Z raznimi koščki in vzorci lahko ustvarite prijetno kuhinjsko vzdušje.

Neobičajni materiali

Če bi se pri oblikovanju kuhinje in pri izbiri stenskih oblog radi držali izven ustaljenih okvirjev v zakup vzemite naslednje možnosti. Trenutno je velik trend stenska obloga iz betona. V kuhinji naredi prijetno, minimalistično in brezčasno vzdušje. Prav sta zanimivi kuhinjski oblogi iz bakra in bambusa. Najbolj toplo in vintage vzdušje pa vam bo pričarala lesena obloga. Sodobna alternativa je tudi barva za table, po kateri lahko pišete s kredo in si med samim kuhanjem kar na stensko oblogo zapišete recept, potek kuhanja in potrebne sestavine. Če imate radi spremembe in se hitro naveličate določenega videza kuhinje, je za vas morda primerna magnetna stenska obloga, na kateri lahko po želji prilagajate premične magnetne police in dodatke.

Pri izbiri kuhinjskih oblog se je potrebno vprašati, kakšno vzdušje si v samem ambientu želite in koliko časa v kuhinji sploh preživite. Če ne marate čiščenja, je bolje da si izberete oblogo, ki jo je nekoliko preprostejše vzdrževati.

Foto: Pinterest