Mansarde vse pogosteje postajajo izkoriščene in pričakovati je, da se bo njihova uporaba v prihodnosti le še povečevala. Na kakovost bivanja pod poševno streho – tako poleti kot pozimi – lahko močno vplivamo z izbiro prave in zadostne izolacije. Ni pa to edini pomemben dejavnik. Strešni konstrukciji moramo zagotoviti funkcijo in podaljšati njeno življenjsko dobo tudi z izbiro in vgradnjo sistemskih folij in trakov.

Kaj je prava izolacija?

Domove izoliramo predvsem zaradi zmanjševanja energijskih izgub – pozimi pri ogrevanju, poleti pa pri ohlajevanju, zato naj bo izolacija visoko toplotno izolativna (na primer λ = 0,032 ali vsaj λ = 0,035). Ker so strešja običajno lesena, je požarna varnost konstrukcije izjemnega pomena, torej naj bo izolacija tudi negorljiva. Zlasti v zvočno bolj obremenjenih urbanih okoljih je pomemben zvočnoizolativni vidik izolacije, ne smemo pa zanemariti niti zdravstvenega vidika. Izolacija, ki je v notranjosti objekta, naj bo torej vezana z naravnim vezivom (na primer ECOSE). Ne nazadnje pa moramo vsi skupaj skrbeti za okolje in upoštevati tudi trajnostne vidike vgrajenih materialov – dejstvo, da je izolacija narejena pretežno iz recikliranega materiala, torej ni zanemarljivo.

Kakšno debelino izolacije je treba vgraditi?

Vse navedene izolacijske lastnosti izpolnjuje steklena volna Knauf Insulation ECOSE (Unifit 032 ali Unifit 035), ki pa jo moramo vgraditi dovolj na debelo. Debelina je odvisna predvsem od konstrukcije in morebitne trenutne izolacije, vendar pa lahko navedemo podatka, ki izpolnjujeta zahteve za subvencijo Eko sklada, in sicer moramo izolaciji Knauf Insulation Unifit 032 vgraditi vsaj v debelini 24 cm, Knauf Insulation Unifit 035 pa vsaj v debelini 25 cm oziroma se v primeru posebnosti posvetovati še s tehničnoinformativno službo podjetja Knauf Insulation.

Kaj nam prinaša sistemska rešitev?

Izolacija je le en del strešne konstrukcije. Da bo ta res kakovostno opravljala svojo nalogo, so bistvenega pomena še trije drugi sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. Prvi je zračni kanal pod kritino, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo, sledi izolacija, zatem pa še parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega sestava, vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi, krovno ime družine teh proizvodov pa je Homeseal LDS.

Tveganje slabe vgradnje

Kakovostno izvedena sistemska rešitev je garancija za doseganje pričakovanih prihrankov ter bivalnega ugodja in zrakotesnosti strehe. Neustrezna izbira folij pa nam, nasprotno, lahko prinese rosenje, plesen, vlago in posledično propadanje celotne konstrukcije.

Kaj se dogaja z ostrešjem ob slabi izvedbi tesnjenja, si lahko ogledate na spodnjem videu:

Izbira izkušenega izvajalca

Tako kot izbira pravih materialov je izjemno pomembna tudi izbira kakovostnega izvajalca. V Sloveniji je veliko dobrih suhomontažerjev, ki znajo pravilno izvesti izolacijo ostrešja. Mnogi med njimi so že prejeli certifikat podjetja Knauf Insulation, saj so se udeležili izobraževanj in demonstracij pravilne vgradnje. Poiščite jih ali pa se z vprašanji in po tehnično pomoč obrnite na naslov svetovanje@knaufinsulation.com oziroma pokličite 04 5114105.

Prav tako pa vas vabijo k sodelovanju v nagradni igri Mansarda, izolirana s sistemsko rešitvijo, v kateri se lahko potegujete za 150 m2 izolacije Unifit 035 in druge bogate nagrade. Sodelujete lahko → TUKAJ

Sponzorirana vsebina