Vrt, ki je bil še pred časom zelo podoben kateremukoli drugemu slovenskemu vrtu - trata, drevo, živa meja - je pred časom dobil na videz majhno, a v obsegu del popolno preobrazbo.

Vrt je družini sicer dajal dovolj intime, psu pa dovoljšno površino za tek in igro. A kljub ljubezni, negi in vloženemu času je vrtu manjkalo nekaj, kar bi domače zvabilo iz hiše. Lastnica si je želela spremembe. “Vrt je bil sicer lepo negovan, vendar na prvo oceno nekoliko prazen, skoraj dolgočasen,” pove krajinska arhitektka Sara Peternel, ki je izziv preobrazbe majhnega vrta vzela enako resno kot katerikoli večji projekt.

Vrt pred spremembo

Glavna izhodišča so bila tri: bivalni terasi dodati še kotiček za posedanje na soncu; ohraniti velik delež zelenice, ki kužku omogoča neovirano igro na prostem; ter vrt dopolniti z rastlinami, barvami in materiali, ki bodo v zanimivi kompoziciji vrt poživili in ga naredili bolj privlačnega.

Vrt je zato prešel popolno preobrazbo: najprej je bila odstranjena prav vsa trata, na kateri se je že udomačil plevel. Vrt se je površinsko izravnal, nato pa se je pripravila podlaga za manjšo leseno teraso, ki je svoj prostor našla ob veliki pasji uti. Ker so se lastniki želeli izogniti betoniranju, so temeljenje terase izvedli kar z montažnimi betonskimi bloki, ki lesenemu podu zagotavljajo trdnost in zračnost.

Izvedba

Sledilo je polaganje stopalnih kamnov, ki položeni v rahli diagonali in v razgibanem ritmu, optično skrajšajo dolgo zelenico in povežejo obe terasi. Uporabljen je bil štokan kamen repen. Posadili so nova drevesa (stebričaste gabre, kroglaste javorje in tise), ki senčijo hišo in vizualno razbijejo živo mejo iz cipres. Poleg dreves je krajinska arhitektka za vrt izbrala še raznolike trave, trajnice, grmovnice in zimzelene rastline, zasajene v več zelenih sklopov. Najbolj zanimiv je gotovo tisti ob bivalni terasi, kjer iz prodnika rastejo zimzeleni, kroglasto pristriženi Ilexi, ki jih dopolnjujejo prav tako kroglasta svetila. V isti sapi sta bila položena še namakalni sistem ter električna napeljava za ambientalno osvetlitev nasadov. Čisto na koncu so položili še travno rušo.

Od začetka do konca izvedbe je minilo približno mesec dni. “Kljub temu bo vrt potreboval še približno dve do tri leta, da se bo pokazal v svojih pravih barvah,” še zaključi krajinska arhitektka. “Kot povsod, je tudi tukaj potrebna potrpežljivost.”

Krajinska arhitektura: Sara Peternel

Fotografije: Sara Peternel