Medtem ko zunaj stiska mraz, se lahko ob dolgih decembrskih večerih pogrejete tako, da se lotite okraševanja stanovanja. Kaj ko bi letos poskrbeli za skandinavski šarm?

Izbira okraskov je v vseh kulturah in za vsako družino stvar okusa. Vendar če malce pobliže pogledamo na daljni sever, lahko hitro spoznamo, da Skandinavci na tem področju prisegajo na načelo “manj je več”. Obdanim z ostrimi in dolgimi zimami, jim hiša ali stanovanje pomeni predvsem udobno in toplo zavetje.

Trajnost in preprostost

Skandinavsko je sinonim za trajnostno, preprosto oblikovano in funkcionalno. Že splošne značilnosti tega opremljevalskega sloga kažejo na smisel za praktičnost in svojevrstno kulturo bivanja. Ljudje na daljnem evropskem severu od nekdaj cenijo lokalne materiale, nevpadljive in hkrati natančne oblike. Njihov pristop k obdelovanju lesa je izraz občutka za estetiko, v pohištvu je zaznati visoko vrednotenje obrtništva. Tudi dekoracija ob praznikih izžareva prav to.

Materiali iz narave

Glavno vlogo v skandinavski božični dekoraciji doma imajo naravni materiali, kot so skrivenčene vejice, obraščene z lišaji, ki so že sami po sebi videti kakor drobni okraski. Ena sama daljša veja s sivo patino lišajev, ki jo v družbi svečnikov nevsiljivih oblik postavite na mizo, lahko zadostuje za praznično dekoracijo.

Lep učinek boste dosegli tudi s smrekovo vejo, ki jo obesite nad jedilno mizo ali postavite v trdno posodo, to pa napolnite z vlažno mivko. Vejice nato okrasite z macesnovimi in borovimi storži, orehi ter šipkom in jabolki, da dodate kanček rdeče barve. Navsezadnje bodo mrzli dnevi in večeri z rdečimi naravnimi ali kupljenimi okraski prostoru podarili toplino in veselje.

Prebujanje nostalgije

Leseni okraski so idealni za prebujanje nostalgije in obujanje prijetnih spominov na stare čase, to nalogo bodo enako uspešno opravili kakšne kvačkane zvezdice ali vintage okraski. Za skandinavsko dekoracijo izberite materiale v naravnih barvah, ki bodo delovali toplo in rustikalno. Povsem na mestu bo, če za omenjeni slog uporabite okraske iz slame, keramike, volne, mehkega filca, bombaža ali lanu. 

Črna in bela barva ter vsi odtenki sive – tudi z njimi boste pričarali pristno skandinavsko vzdušje. Nikakor pa ne pozabite na verigo prazničnih luči, ki naj žarijo s toplo belo svetlobo, ter na dolge, ozke sveče, ki potrebujejo stabilne svečnike. Prav sveče imajo po verovanju mnogih kultur čarobne lastnosti in vam lahko izpolnijo željo. Le pazite, da z njimi ne boste zažgali še česa.


Fotografije: Amara, byWirth, HouseDoctor, IB Laursen, Oyoy