Monstere, čudovite prebivalke tropskih gozdov, so že pred desetletji posvojile naše babice, v zadnjem času pa ponovno pridobivajo na prepoznavnosti. Najbolj priljubljena je brez dvoma Navadna monstera, ljubitelji sobnih rastlin pa vse pogosteje v svoje domove spuščajo tudi manj poznane vrste.

Naj vam za začetek bolje predstavimo vaše cimre. Monstere izhajajo iz družine kačinovk, njihov prvotni okoliš pa so tropski gozdovi Srednje in Južne Amerike. V naravnem okolju se razrastejo v prave velikanke, ki se z velikimi zelenimi listi vzpenjajo okrog debel tropskih dreves. Prepoznamo jih po značilnih zarezah in luknjah v listih, imenovanih fenestacije, ki so jih razvile zavoljo kljubovanja močnemu vetru, obenem pa luknjice omogočajo dostop svetlobe do nižje ležečih listov. Monstero prepoznamo tudi po dolgih zračnih koreninah, ki služijo kot opora pri rasti, hkrati pa jih uporablja za črpanje hranljivih snovi iz zemlje. Podatek, ki vas bo morda presenetil, je, da monstere v naravi tudi cvetijo, iz cvetov suličaste oblike pa zrastejo užitni storžasti plodovi, ki jih uporabljajo v lokalni kulinariki.

Priporočljivo je, da rastlino postavimo na težje dostopno mesto, saj lahko nezreli sadeži in listi povzročijo prebavne težave hišnim ljubljenčkom in tudi otrokom.

Najbolj razširjena je Navadna monstera vrste Monstera Deliciosa, ki jo prepoznamo po velikih listih, ti so običajno pri odraslih rastlinah od roba proti sredinski žili značilno narezani. Vse pogosteje se v slovenskih domovih pojavlja tudi Monstera Adansonii z listi v obliki srca. Poleg Delociose in Adansonni poznamo še številne druge vrste monster, vse od manj razširjene Monstere Oblique do različice Variegata Monstere Adansonii. Podtaknjenci slednje zaradi redkosti dosegajo na trgu visoke cene, prepoznamo pa jih po listih, ki jih krasijo naključne bele lise.

»V zadnjem času so vse bolj popularne Monstere Variegate, ki se lahko pohvalijo z edinstvenimi vzorci prav na vsakem listu. Variegacija je naravno prisotna genska mutacija, kjer rastlina tvori list z manjšo količino klorofila ali pa celo povsem brez njega. V naravi je ta pojav izjemno redek, vendar je prisoten pri vseh vrstah monster, najpogosteje pa najdemo monsteri Monstera Deliciosa Variegata in Monstera Adansonii Variegata,« pojasnjuje Metka Sporiš, dipl. inž. agronomije in hortikulture, poznana po kreacijah, ki nastajajo pod imenom Sanjski šopek. Pri tem dodaja, da boste Monstere Variegate na trgu le težko kupili kot rastline, predvsem gre namreč za enolistne ukoreninjene potaknjence, za katere boste lahko odšteli tudi nekaj tisoč evrov.

Svoje poznavanje sobnih rastlin, med drugim monster, je Metka združila tudi na spletni strani www.monstera.si, kjer je mogoče kupiti tudi številne izdelke z motivi monstere. Kot pojasnjuje sogovornica, monstere za nego niso zahtevne, saj veljajo za izjemno potrpežljive rastline, ki nam ne zamerijo, če kak dan nanje pozabimo. Ker izhaja iz tropskega podnebja, so jim temperature v naših domovanjih zelo ljube, a pazimo, da se le te ne spustijo pod 15 ºC in ne presežejo 30 ºC. Monstera je občutljiva na direktno sončno svetlobo, zato moramo biti pozorni, da je žarki ne ožgejo, medtem ko bo ob posredni svetlobi odlično uspevala.

»Monstera ima rada vlago, obenem pa je občutljiva na preveliko količino vode, zaradi česar bodo ob prekomernem zalivanju njene korenine zgnile. Priporočam, da se jo zaliva  enkrat na teden ali dva, med zalivanji pa ji povsem ustreza, da se zemlja dobro izsuši. Zalivajte jo z vodo sobne temperature, ki je nekaj časa stala v zalivalki in tako izločila večino klora,« svetuje Metka in doda, da vam lahko med tuširanjem dela družbo v kopalnici, saj ji bo to več kot ustrezalo. Vrste monstere se med seboj razlikujejo tudi po negi, tako so različice Variegate bolj občutljive kot Navadne monstere. Za konec pa sogovornica še svetuje, da liste obrišite s krpo, saj tako očistite prah in omogočite listom, da spet zadihajo.

Fotografije: Unsplash