Talna svetila največkrat stojijo v kotu, odmaknjena od najbolj prehodnih poti. V dnevnih sobah in spalnicah ustvarjajo ambientalno vzdušje, z neposredno ciljanimi svetlobnimi snopi pa so tudi idealna spremljava bralnih kotičkov, knjižnic in pisarn.

Upognjena

Upognjena ali arkadna talna luč je podobna oboku. Svetlobo pošilja navzdol, zato je primerna za nad sedežne kote. V povprečno veliki sobi je v kombinaciji z drugimi svetlobnimi telesi dovolj ena takšna luč.

Sodobna

Moderna stoječa svetila so čistih linij, običajno kovinska in z LED sijalkami. Ker je več poudarka na obliki, dostikrat trpita njihova uporabnost in svetilna moč.

Za knjižne molje

Tisti, ki radi beremo, si ne predstavljamo doma brez posebne bralne luči, ki stoji ob fotelju, kavču oziroma v našem bralnem kotičku. Takšna luč posnema naravno svetlobo, se ne blešči in ima oster kontrast.

S tremi nogami

Da je talno svetilo bolj stabilno, ima spodaj kompakten podstavek, pogosto pa namesto njega kar tri noge. Nastavljamo jih lahko po višini in širini, zato so včasih lahko precej v napoto. Pred nakupom takšne svetilke velja premisliti, kje bo stala, da se ob njene noge ne bomo spotikali.

Prelomljena

Pri prelomljenem svetilu se tako imenovana noga na 3/4 višine prelomi in v tem pregibu je luč možno nastavljati v različne smeri in višine. Včasih je na pregib pripetih več svetlobnih glav, ki jih obračamo po potrebi.

Hobotnica ali drevo

Razvejana svetila z več svetlobnimi glavami spominjajo na lovke hobotnice ali drevesne veje, zato jih tako tudi poimenujemo. Takšna luč je primarno dekorativna. Sijalke so razporejene na različnih višinah, njihova svetilnost pa je šibkejša in je osredotočena le na bližnjo okolico.

Steklena

Če želimo v dom vnesti dotik razigranosti in ikoničnosti, bomo zagotovo izbrali svetilo z dodatki stekla. Ko je luč prižgana, svetloba pronica skozi pisane kose stekla in ustvarja mavrične svetlobne žarke.

Industrijska

Za industrijski slog so značilni les, kovina, usnje in beton. Veliko je obrabljenih površin, ki delujejo starinsko in robustno. Točno takšne so tudi industrijske talne luči. Največkrat so iz vodovodnih cev, ki se kljub starinskemu videzu zlahka vključijo v moderne prostore.

Foto: Pinterest