Se vam je v shrambi nabralo preveč praznih steklenih kozarcev za vlaganje? Vzemite si uro časa in jih spremenite v najlepši dekorativni predmet te zime. Ustvarite lahko snežaka, svečnik za čajno lučko, stekleno bučko z zimsko pokrajino, vazo ali pa vanje napolnite sestavine za dišeče piškote in jih poklonite kot božično darilo.

Kozarce za vlaganje je leta 1858 izumil in patentiral Američan John Landis Mason in po njem imajo v angleško govorečih deželah tudi ime »mason jar«. Značilnost prvotnih kozarcev za vlaganje je bila gumica, ki je pod navojem kozarca poskrbela, da je bila vsebina hermetično zaprta, medtem ko danes večinoma izdelujejo kozarce za vlaganje brez tovrstne gume, saj so pokrovčki tako izpopolnjeni, da je ne potrebujejo.

Kozarci so na voljo v več dimenzijah, za potrebe ustvarjanja pa so najboljši litrski. Iz njih lahko z malo domišljije ustvarite imenitne dekoracije za notranjost ali zunanjost vašega doma.

Piškoti

Litrski kozarec napolnite s sestavinami za piškote, in sicer po naslednjem vrstam redu. 300 g moke, 100 g naribane čokolade, 100 g mletih orehov, 130 g rjavega sladkorja, 1 čajna žlička cimeta. Kozarec zaprite in mu dodajte recept. Za pripravo piškotov je sestavinam potrebno dodati še 2 jajci in 250 g masla ter izrezane piškote peči do zlato rjave barve.

Sneženi mož

Za izdelavo sneženega moža boste potrebovali tri manjše kozarce in sladkarije. Kozarce s pomočjo lepila iz vroče pištole zlepite enega vrh drugega, še prej pa jih napolnite z različnimi sladkarijami (bomboni, penice…). Snežaka opremite s šalom in klobukom ter mu prilepite oči in gumbe.

Stekleno drevo

Zakaj vsako leto imeti umetno ali naravno smrečico, ko pa ste lahko veliko bolj inovativni. Potrebujete 6 kozarcev za vlaganje, ki jih postavite v skulpturo smreke. Napolnite jih z okraski, ovijte z bleščečo verigo in moderno praznično drevesce je nared.

Takšni in drugačni svečniki

Z malo ročne spretnosti lahko iz kozarcev za vlaganje napravite najlepše svečnike. Pomagajte si z bleščicami, tempera barvami, okrasnim peskom, storži, hrastovimi šiškami … Okrasite kozarce in vanje postavite čajne svečke, ki bodo ustvarile praznično svetlobo in igrive sence v vašem ambientu.

Bunke z domišljijo

Ne kupujte novih bunk, letos jih naredite raje iz pokrovčkov. Vsak pokrovček obesite na vrv, ki jo napeljete skozi dve luknjici, notranjost pokrova pa okrasite z bleščečimi kamenčki v najrazličnejših vzorcih. Glavno je, da se blešči!

Zimzelena vaza

Kozarec za vlaganje je nenazadnje lahko tudi vaza. Po želji ga pobarvajte ter vanj postavite zimzelene veje iglavcev, gole suhe veje, okrašene z bunkami ali sveže rože. Kot vam je ljubše!

Foto: Pinterest