Na srbski sceni je v zadnjem desetletju vzklila vrsta odličnih studiev, ki s svojim premišljenim oblikovanjem interierja Balkan postavljajo ob bok preostali Evropi. Eden takšnih je beograjski arhitekturni studio Autori, ki se podpisuje pod vrsto brezčasno oblikovanih interierjev, eden takšnih je tudi Stanovanje O.

»Stan O«, kakor se glasi uradni naziv projekta, je prava paša za oči. Nenavadno oblikovano stanovanje je ob pomoči beograjskega arhitekturnega studia Autori doživelo temeljito prenovo, ob kateri obiskovalci lahko le občudujoče zavzdihnejo, češ: »O, to je pa že nekaj drugega.« Studio se podpisuje pod vrsto odličnih projektov, ki spadajo v sam vrh regionalnega oblikovanja. Nase so opozorili že pred desetletjem z oblikovanjem kulturnega in turističnega kompleksa Terra Panonica.

Stanovanje se razteza na 130 m2 in se nahaja v privlačni stanovanjski soseski iz 20. let minulega stoletja. Prav posebno pozornost posveča izbiri materialov in detajlov, kar ga naredi še bolj edinstvenega. Želja investitorja je bila ustvariti majhno urbano oazo, ki bi se opirala na stari bivalni beograjski slog, a z nekaj lahkotnosti, svežine in skandinavske preprostosti. Ob prvem srečanju z arhitekti je bilo stanovanje v izjemno slabem stanju, nekdanji lastniki pa so odstranili vse elemente, ki so pričali o njegovi izvirnosti in pristnosti 20. let minulega stoletja. Vse drugo je bilo dotrajano in v slabem stanju.

Jasno je bilo, da prenova še zdaleč ne bo preprosta, kaj šele hitra. V želji, da bi stanovanju povrnili njegov meščanski značaj, je bilo treba temeljito spremeniti celostno zasnovo elementov v stanovanju, od vrat in oken do talnih letev in stropov. Stanovanje se deli na dva dela: bivalni in dnevni del. Prvi je orientiran na glavno ulico, sestavljajo pa ga kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Arhitekti so si zamislili lesen tlak v vzorcu ribje kosti, ki je nekoč prevladoval v meščanskih stanovanjih, tudi preostalo pohištvo v stanovanju pa je minimalno, skrbno izbrano.

Osrednji del dnevnega prostora predstavlja ročno izdelana jedilna miza iz črnega hrasta, oči pa v hipu privlači tudi osrednja steklena pregrada iz stekla in črnega jekla. Kuhinja ima po drugi strani namesto ostrih robov zaobljene, ki so odlična rešitev za odprte prostore, saj se tako izognete ostrim koncem. Tako kuhinjski elementi pridobijo nekaj elegance, hkrati pa s svojim retro slogom obujajo spomine na minule čase.

Fotografije: Relja Ivanić