Če živimo nad kletjo ali garažo, ki sta običajno neogrevani, lahko skozi tla izgubimo tudi do 20 odstotkov toplote. Morda tega čez poletje niti ne opazimo preveč, zdaj, ko je pred vrati zima, pa bodo naše bivalne razmere zaradi mrzlih tal zanesljivo slabše. Rešitev? Pri Knauf Insulation Slovenija svetujejo dodatno izolacijo kletnega oziroma garažnega stropa proti ogrevanemu prostoru.

Strokovnjaki iz Knauf Insulation Slovenija, kjer med drugim izdelujejo najrazličnejše izolacijske materiale, so za izolacijo stropa pripravili dva izdelka za dva različna načina polaganja. Prvi so negorljive izolacijske lamele Knauf Insulation CLT C1, ki se jih na strop lepi, drugi pa plošče Heraklith Tektalan A2-037, ki se jih na stop privijači, obe rešitvi pa sta zelo enostavni za izvedbo tudi v lastni režiji.

Z negorljivimi izolacijskimi lamelami Knauf Insulation CLT C1 lahko energetsko sanacijo opravimo hitro in učinkovito, izvedbe pa se lotimo na sledeči način:

  1. Pred pričetkom del najprej preverimo kvaliteto podlage, ki mora biti ravna, suha, čista, nosilna in brez nesprijetih ostankov barve ali ometa. Po potrebi podlago namažemo z ustreznim prednamazom.
  2. Sledi postopek namestitve lamel, ki jih vgrajujemo pri temperaturi zraka in podlage od  +5°C do  + 25°C ter jih nameščamo s predpripravljeno lepilno malto. Slednjo na izolacijske lamele nanašamo po celotni površini, najbolje z za to namenjeno zobato gladilko.
  3. Lamele, ki se enostavno režejo z nožem, dimenzijsko prilagodimo in prilepimo na strop, pri tem jih tesno pritisnemo eno ob drugo, brez vmesnih reg in z ravnalno gladilko poravnamo. Pri lepljenju jih medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.
  4. Lamele zaradi dekorativnega obrizga ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni izgled. Po želji pa jih seveda lahko tudi poljubno prebarvamo.

Drug način hitrega postopka izoliranja stropa je s ploščami Heraklith Tektalan A2-037, ki so namenjene oblaganju po suho montažnem principu. Te plošče se za razliko od lamel ne lepijo, ampak se na strop samo mehansko pritrjujejo z direktnimi, tako imenovanimi turbo vijaki, kar je prav tako sila enostavno:

  1. Pred pričetkom del je tudi pri tej rešitvi potrebno preveriti podlago, ki mora biti ravna, suha, čista in nosilna.
  2. Vsako ploščo pritrdimo s štirimi namenskimi turbo vijaki, ki morajo biti za 25 mm daljši od debeline izolacijske plošče. Vijake vedno vijačimo v betonsko podlago; če imamo na betonu sloj ometa, le–to upoštevamo pri izbiri dolžine vijaka!
  3. Plošče Heralith Tektalan dimenzijsko prilagodimo s pomočjo ročne krožne žage. Vgradnja plošč naj bo tesno ena do druge, pri čemer si pomagamo s teleskopsko podporno palico, ki izolacijsko ploščo pritisne in montažno fiksira na podlago. Izolacijske plošče medsebojno zamikamo v vsaki naslednji vrsti, običajno na polovico dolžine, lahko tudi na 1/3 dolžine.
  4. Plošče zaradi dekorativnega sloja lesne volne ne potrebujejo več naknadne obdelave in imajo že končni izgled. Po želji pa jih lahko poljubno obdelamo z barvo.  

Kateri koli način izolacije garažnega ali kletnega stropa bomo izbrali, v obeh primerih bomo poseg izvedli hitro in učinkovito. Tako »oblečen« strop  bo omogočil zmanjšanje toplotnih izgub pri ogrevanju, finančne prihranke, nenazadnje pa bo bivanje zaradi toplejših tal v nadstropju nad garažo ali kletjo bistveno prijetnejše.

Za tehnično svetovanje o izolaciji garažnih ali kletnih stropov pokličite 04 5115 105 ali pišite na e-naslov: svetovanje@knaufinsulation.com. Kopico uporabnih informacij in podrobnosti pa dobite tudi na spletni strani www.knaufinsulation.si

Sponzorirana vsebina