Če si želite minimalistične kuhinje, ki je vedno videti pospravljena, ne boste mogli mimo skandinavskega sloga. Začaral vas bo s svojimi preprostimi linijami, pametnimi shranjevalnimi rešitvami in svetlo barvno paleto. Poleg tega je kuhinja v skandinavskem stilu sofisticirana, prostorna in hkrati praktična za uporabo. Kot naročena za vsakega gospodinjca in gospodinjo!

Kako torej načrtovati skandinavsko kuhinjo, da boste lahko uživali v vseh njenih prednostih? Predvsem se je treba držati nekaterih pravil in namigov, na katere stavijo tudi notranji oblikovalci:

Uporabnost in lepota z roko v roki

Na sploh je za skandinavski slog značilna preprostost, uporabnost in lepota. Dom v skandinavskem stilu ima čiste linije, vse je osredotočeno na funkcionalnost, pohištvo pa je poleg uporabnega vidika tudi elegantno. Barve so predvsem zemeljske (prevladujejo bela, črna, siva), materiali so naravni, dekoracija pa minimalna. Naj bo to v kuhinji ali drugih prostorih.

Barve

Skandinavske kuhinje so po navadi precej svetle. Običajno je vodilna barva bela, kombinirate pa jo lahko še z drugo, temnejšo, največkrat črno nianso. Barvno paleto izberite previdno in naj bo čim bolj enostavna.

Vidne opeke

Pogosto boste v skandinavskem dizajnu videli tudi razgaljene opečnate stene. V kuhinji je takšna stena lahko glavna atrakcija prostora in se zlasti poda k belemu dekorju. Bele nadpultne omarice na opečnati steni poskrbijo za imenitnem kontrast, ki bo v kuhinji magnet za oči.

Z lesom

Kuhinja, kombinirana z nežnimi lesenimi elementi, bo zanesljivo imela skandinavski šarm. Les lahko vključite v obliki delovne površine, tal ali pohištvenih elementov. Zraven za piko na i dodajte še nekaj kontrastnih detajlov, kot sta črn lestenec ali kromirana kuhinjska armatura.

Različne teksture

V vsaki skandinavski kuhinji so dobrodošle različne teksture, ki prostoru dajo globino. Na primer: odločite se lahko za ličnice omaric s sijajnim zaključkom in leseno delovno površino, za luči v industrijskem slogu, morda zanimivo stensko tapeto ali različne preproge. Razporedite jih tako, da bodo ustvarile ravnovesje.

Odprte police

Ključ do minimalistične, preproste in zračne kuhinje je v tem, da prostora ne zasičite s pohištvom. Odprte police so odlična ideja, saj nudijo shranjevalno površino, istočasno pa niso videti robustne. Poleg tega imate stvari na policah vedno pri roki.

Primer iz prakse

In da ne boste mislili, da skandinavske kuhinje prevladujejo samo na severu Evrope. Kje pa! Njihova popularnost narašča povsod po svetu, tudi v Sloveniji je vse več navdušencev nad skandinavskim minimalizmom.

Tina in Rok, mlad par iz Celja, sta takšno kuhinjo naročila pri ponudniku GA+kuhinje, kjer so zanju pripravili tudi izris in že po njem je bilo videti, da bo njuna kuhinja prav poseben preplet industrijskega, modernega in retro stila, ki ju bo s svojim brezčasnim karakterjem še dolga leta navduševala.

»Kuhinja ponuja dovolj delovnih površin, doseg do kuhinjskih pripomočkov je hiter. Celotno kuhinjo sestavljajo izvlečni predali, ki so za naju super rešitev. Tako večji predali, kot tudi ozki izvlečni predali za olje… vsak kotiček kuhinje je vrhunsko izkoriščen,« pravita in dodajata, da je bil njun glavni cilj povezati moderen, industrijski stil, ki ga dopolnita tudi z retro hladilnikom. Kaj pa sama barva kuhinje? »Želela sva svetlo kuhinjo, v drugih kontrastnih odtenkih pa dodala preostale detajle. Lesen pult, niša ter črne luči, umivalnik, steklo na pečici, hladilnik, ročaji. Po celem stanovanju se prelivajo iste kombinacije, trio belih odtenkov, temnejših detajlov in lesenega dekorja. Za svežino, popestritev prostora pa poskrbijo roza detajli, recimo vaze, svečke, krožniki.«

Seveda je tudi postavitev elementov takšna, da je vse na dosegu roke, dovolj je delovne površine, poskrbljeno pa je tudi za detajle, ki jima jih je pomagal izpiliti svetovalec iz salona GA+ kuhinje. Brez njega pravita, kuhinja zagotovo ne bi bila takšna, kot sta si jo želela in zamislila.

Strokovni izris, ki so ga Tini in Roku izdelali v podjetju GA+kuhinje

Brezplačen 3D izris

Pred nakupom nove kuhinje je torej zelo pomembno načrtovanje. Najsi vam bo všeč skandinavski slog, kot smo ga predstavili zgoraj, rustikalni ali pa klasični, dober svetovalec bo zlata vreden. Zato na koncu še tale nasvet: če si želite kuhinje, popolnoma prilagojene svojim potrebam, se prijavite na brezplačen 3D izris s strokovnjaki iz salonov GA+ kuhinje, ki vas bodo navdušili s svojimi idejami in znanjem.

Foto: GA+kuhinje