Ograje, ki jih postavite okrog bivalnega objekta, so v prvi vrsti namenjene jasni vizualni parcelni razmejitvi in zagotavljanju zasebnosti. Dostop tujih oseb v vaš osebni prostor, vrt oziroma dvorišče je tako omejen. Izbira na trgu je pestra – lahko postavite vse od lesenih, vinilnih, mrežastih in panelnih do kovanih, betonskih, kamnitih in kombiniranih ograj.

Preprečite radovedne poglede

Velikokrat si na domačem vrtu po napornem dnevu zaželite intimnosti. Najboljši zavezniki pri ustvarjanju le-te so vrtne ograje. Radovedni pogledi sosedov in hrup sta pogosto moteča elementa, ki ju lahko odpravite na preproste načine. Poleg razmejitvene in zaščitne funkcije imajo vrtne ograje dekorativno funkcijo. Z ograditvijo zemljišča, lahko tudi le predela, ki je najbolj izpostavljen pogledom, bo vrt izgledal bolj urejeno in varno. Zagotovili si boste zavetje in skoraj v celoti ohranili kvadraturo zemljišča.   

Lesene vrtne ograje

Les je lep in okolju prijazen material. Prednosti takšnega materiala omogočajo, da ustvarite ograjo edinstvenega dizajna in strukture. Sama cena postavitve je odvisna od vrste lesa, nagnjenosti terena in izvajalca. Vrtne lesene ograje, ki so izdelane po meri, so v primerjavi s tipskimi lesenimi ograjami cenovno nekoliko dražje.

Prednost lesene vrtne ograje je sposobnost prilagajanja v katerokoli okolje. Pri tem je potrebno poudariti, da lesene vrtne ograje potrebujejo večjo pozornost pri vzdrževanju. Da ograjo zaščitite pred zunanjimi vplivi in lesnimi škodljivci, je ključna izbira ustreznega zaščitnega premaza, vse od lazure in pokrivne barve do impregnacije lesa. Najprimernejši čas za premazovanje je pomladi in jeseni, ko se dnevne temperature gibljejo od 20 – 25 °C.

Lesene letve so odlične v kombinaciji z drugimi materiali, kot so opeka, kamen in kovina. Prostor pred vrtno ograjo lahko popestrite z zelenimi gredami, rastlinjem, zunanjo urbano osvetlitvijo, vrtno garnituro in dekorativnimi kamni. 

Žične ograje in dekorativni paneli

Pogosta izbira kupcev ograj je panelna žična ograja – predvsem zaradi hitre montaže in preprostega vzdrževanja. Podobno kot lesena ograja se panelna ograja lahko umešča na različne terene, tako ravne kot tudi strme. Cena je odvisna od višine posameznega panela, materialna panela, dolžine ograje in izvajalca. 

Panel je lahko je poln, perforiran in žični. Vrt lahko naredite še bolj zaseben, in sicer z umestitvijo dekorativnih panelov oziroma ograj s perforirano pločevino. Vrtna ograja dobi dodatno estetsko dovršenost, izbira med številnimi možnimi dizajni in vzorci pa je raznolika.

Ena izmed možnosti, kako vrt obvarovati pred pogledi in hrupom, predstavlja tudi ograja z lamelami.

Ob postavitvi ograje je potrebno upoštevati predpise. Če se ograja glede na način gradnje uvršča med enostavne objekte, pridobitev gradbenega dovoljenja ni potrebna in zadostuje lokacijska informacija. Odmik od meje sosednjih zemljišč, način gradnje in velikost mora biti v skladu z občinskim prostorskim aktom in predpisi.

Živa meja

Cenovno najbolj ugodna je zasaditev žive meje, ki ima podobno vlogo kot ograja. Zanjo v nobenem primeru ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja. Kljub temu se je potrebno držati odmikov in zelenje, če je to potrebno, ustrezno vzdrževati in obrezovati. Pri izbiri in postavljanju ograje se lahko poslužujete tudi lastne domišljije. Zeleno grmičevje lahko kombinirate z umestitvijo jeklenih struktur, ki so namenjene shranjevanju polen.