Tla so površine, po katerih hodimo. Lahko so to tla na terenu, nad neogrevano kletjo in v etažah, za vsa pa je pomembno, da so ustrezno izolirana. Pri medetažnih konstrukcijah je bistvenega pomena zvočna izolacija, saj prehoda toplote praktično ni, medtem ko je pri tleh na terenu ali nad neogrevano kletjo predvsem potrebna dobra toplotna izolacija. Hladna tla so namreč zelo neudobna za bivanje, poleg tega pa jasno nakazujejo na prekomerne toplotne izgube. Enako ali še bolj moteče pa je, kadar se aktivnosti v obliki udarnega zvoka širijo po stavbi v prekomerni jakosti. Govorimo o hrupu, ki je lahko eden poglavitnih vzrokov nezadovoljstva in ima lahko tudi zdravstvene posledice.

Tla med etažami: pomen zvočne izolacije

Najučinkovitejša rešitev za preprečitev širjenja udarnega zvoka v talnih konstrukcijah je uporaba kamene mineralne volne in plavajočega poda. Plavajoči podi so cementni estrihi ali suhomontažni gotovi estrihi. V obeh primerih lahko pod estrihom in na osnovno medetažno konstrukcijo vgradimo ustrezno mineralno volno, ki naj bo ravno prav mehka za učinek dušenja udarnega zvoka in hkrati ravno prav trda, da sta izvedba estriha in njegova uporaba sploh možni. Za zagotavljanje zadostne zvočne izolativnosti talne konstrukcije lahko zadošča že 2 cm vgrajene kamene volne, priporočene debeline za zagotavljanje optimalnih rezultatov pa so 5 cm pri cementnih estrihih in 4 cm pri suhomontažnih izvedbah. Za katero varianto se boste odločili, je odvisno od koncepta prostora ali razpoložljive višine.

Pri novogradnjah se največkrat projektirajo klasični cementni estrihi, ki nimajo posebnih omejitev in kamor lahko brez težav vgradite cevi za talno ogrevanje. Suhi estrihi pa so aktualni predvsem pri prenovah ali pomožnih prostorih.

Izolacija in talno gretje

Uporaba talnega ogrevanja, katerega cevi so vgrajene v masiven cementni estrih, je v zadnjih letih postala tako rekoč standard v stanovanjskih objektih. Uporabljajo se zelo različni načini razpeljave cevi za grelno vodo, pri čemer se je za najprimernejšega z vidika vgradnje in učinkovitosti izkazal način s pritrjevanjem cevi na ravne plošče s pomočjo posebnih zatičev, ki jim rečejo tudi »tacker«.

V Knauf Insulation so v ta namen razvili posebno ploščo SmartFloor-Fix, ki ohranja vse najboljše karakteristike kamene volne in hkrati omogoča vgradnjo cevi – to pomeni, da je njena površina trdna, sredica pa ustrezno dinamična. Gre za izolacijsko ploščo z integrirano alu armirano folijo, na katero se s pomočjo pritrdil (»tackerjev«) na ploščo pritrdijo cevi talnega gretja, plošča pa vam zagotavlja najvišjo zvočno, požarno in toplotno zaščito. Seveda lahko Smart Floor Fix ploščo uporabljate v poljubni kombinaciji z drugimi izolacijskimi materiali, za najboljši učinek pa zagotovo najbolje deluje z že dobro uveljavljenimi klasičnimi talnimi ploščami iz kamene volne. Torej na plošče TP, TPS, TPT položite novo ploščo SmartFloor-Fix.

Zakaj Smartfloor-Fix med etažami?

Izolacijske plošče iz mineralne kamene volne SmartFloor-Fix se uporabljajo za toplotno, požarno in zvočno zaščito v talnih konstrukcijah, kjer je predvideno talno gretje. Vgrajujejo se za izboljšano obvladovanje udarnega zvoka v plavajočih mokrih cementnih estrihih, kjer s svojo nizko dinamično togostjo (SD<20MN/m3) zagotavljajo odlično zvočno zaščito. Priporočajo se za vgradnjo pod plavajočimi mokrimi estrihi v stanovanjskih in poslovnih objektih ter javnih stavbah (šole, vrtci …), kjer koristna obremenitev tlaka ne presega 5 kPa. Plošče Smart Flor-Fix so na voljo v debelini 30 mm in se lahko polagajo na plošče kamene volne Natur Board TPS oziroma na plošče DF.

Kaj pa tla na terenu ali nad neogrevano kletjo?

Za toplotno zaščito talnih konstrukcij je potrebna bistveno večja debelina izolacij. Talne izolacijske plošče je pod estrihe možno vgrajevati tudi do debeline 20 cm, vendar morate biti pri tem pazljivi z izbiro ustreznih izolacijskih plošč in tudi izvedbo estriha, saj se skupna debelina namreč izdatno poveča. Zato v primerih nad kletmi raje uporabite dodatne toplotne izolacije na stropu v kleti, pod estrihom pa izvedete enako izolacijo kot v etažah. To je zagotovo bolj ekonomična in enako učinkovita zaščita.

Na terenu pa morate uporabiti večje debeline izolacije pod estrihi (če objekt ni načrtovan v pasivnem standardu in je izolacija vgrajena že pod talno ploščo), zato so v Knauf Insulation razvili posebne talne plošče DF – večjih debelin in večje trdnosti. Možna je tudi uporaba plošč iz ekstrudiranega polistirena (xps), ki imajo izredno visoke tlačne trdnostni, a to pri tlakih ni nujno prednost. Nemalokrat namreč velja zmotno mišljenje, da je najbolje, če pod estrih vgradite toge polistirene in da je to bolje tudi v primeru izlitja vode. Vedeti pa morate, da trdi in celično zaprti materiali praktično nič ne dušijo zvoka in zelo otežujejo morebitno izsuševanje s prepihovanjem. Seveda pa so nepogrešljivi v industrijskih in povoznih tlakih.

Kadar je potrebna večja debelina izolacije, lahko tudi v kombinaciji drugih materialov za potrebe talnega ogrevanja prek izbrane izolacije uporabite novo ploščo SmartFloor-Fix (npr. položite 10 cm debelo ploščo DF in prek nje ploščo SmartFloor-Fix). Tako dobite skupno debelino izolacije 13 cm in tudi ustrezno toplotno prehodnost. Za tla na terenu na primer vrednost U< 0,20W/m2K, čeprav je zahteva za ta tip konstrukcije U=0,30W/m2K. 

Prednosti izolacijskih plošč Smartfloor-Fix

  • Zaradi vlaknaste strukture mineralne volne je absorbcija zvoka vrhunska.
  • Toplotna izolativnost, negorljivost in vodoodbojnost materiala.
  • Uporabno za vse tipe talnih konstrukcij, kjer se vgrajuje talno gretje.
  • Preprosta in hitra montaža zaradi pred pripravljene rešitve s folijo.
  • Zaščita mineralne izolacije med vgradnjo zaradi integrirane folije.
  • Možnost kombiniranja z dodatnimi debelinami izolacij različnih tipov.

Pred odločitvijo o izbiri izolacije talnih konstrukcij je potreben tehten premislek

Izolacijski material, ki ga vgradite v pode pod razne vrste estrihov in oblog, sicer vidite samo v fazi vgradnje, občutili pa ga boste v celi življenjski dobi objekta. Zato ni vseeno, kako in s kakšnimi materiali so podi izvedeni in izolirani.

Izolacija naj ima dobre izolacijske sposobnosti – tako toplotne kot zvočne. V stanovanjskih objektih so funkcije tlaka (talno ogrevanje in dušenje udarnih zvokov) nepogrešljive, z novimi ploščami SmartFloor-Fix pa preprosto dosegljive projektne zahteve. Kamena volna je vsekakor razred zase na področju zvočne izolativnosti!  


Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje so vam na voljo v podjetju Knauf Insulation. Pišite jim na naslov svetovanje@knaufinsulation.com ali jih pokličite na številko 04 5114 105.

Sponzorirana vsebina