Še preden odhitite v trgovino po pograd za otroško sobo, razmislite o treh najpomembnejših postavkah kupovanja nadstropnih postelj: kakšne so potrebe vaših otrok, koliko prostora je na voljo (višina stropa je pomembna) in kakšne so vaše finančne zmožnosti. Pogradov je namreč nič koliko različnih in zagotovo boste med njimi našli pravega.

Glede na material

Pogradi so običajno leseni ali kovinski, pri čemer ima vsak material svoje prednosti in slabosti. Les je zelo priljubljen, vsestranski, enostavno ga je oblikovati, nudi pa tudi čvrsto konstrukcijo, ki zdrži leta. Kovinski okvirji pogradov so po drugi strani manj pogosti, a nič slabši. Na pogled delujejo manj robati, lažji, pograd je bolj odrti in zračen.

Oblika

Ko si enkrat izberete material, je na vrsti naslednji korak. Kakšna bo oblika? To je običajno najpomembnejši aspekt, saj definira, kako in kje bo postelja pozicionirana in kakšna bo njena funkcionalnost. Lahko je dizajn zelo minimalističen, ena postelja nad drugo, lahko pa je pograd zasnovan tako, da vključuje še omare, pisalno mizo, predale in tako zasede tudi veliko prstora.

Standardno

Standardni pograd sestavljata dve postelji, eno nad drugo. Gre za postelji običajnih dimenzij (90 x 200 cm), dostop do zgornje pa je po lestvi.

Futon

O futonu govorimo, kadar je zgoraj postelja, spodaj pa zofa, ki se po potrebi raztegne v posteljo. Takšen pograd je primeren za v sobo, v kateri je televizor ali v kateri se tudi veliko poseda, gosti obiskovalce …

Postelja pod pogradom 

Če vaša otroka pogosto dobita obiske tudi za čez noč, si omislite pograd, pod katerim je še dodatna izvlečna postelja, ki je skrita, kadar ni v uporabi. Na takšnem pogradu lahko udobno spijo kar trije.

L-postavitev

L-postavitev pograda nudi enako količino spalnega prostora kot standardna postavitev, je pa manj utesnjujoča za otroka, ki spi spodaj. Postelji sta namreč postavljeni pravokotno ena na drugo. Če imate dovolj veliko sobo, se raje odločite za takšno postavitev.

Podstrešna postelja

Pravzaprav ni tipičen pograd, čeprav izkorišča njegove prednosti. Postelja je dvignjena pod strop, spodaj pa je prostor za pisalno mizo, fotelj, shranjevalne površine. Lahko ostane pa enostavno odprt za otroško igro.

Tematski pogradi

Novejši pogradi so zasnovati tematsko. Lahko so zelo fantazijski, v obliki igralne hiše, šotora, gradu, avtomobila … Odvisno od tega, kakšne so otroške želje in domišljija proizvajalca.

Za tri ali štiri

Če imate več kot dva otroka, je pograd že bolj kot ne nujna izbira. Možnost imate kupiti tudi trojnega. Slednji že zaradi svoje oblike popestri vsak ambient, v kombinaciji z ostalim pohištvom pa nudi izjemne prostorske rešitve.

Slog

Ko določite material in obliko pograda, je čas, da razmislite tudi o stilu. Izberite pograd, ki se bo vključil v siceršnji slog opreme in ne bo kot črna ovca v vašem ambientu. Imate raje rustikalni, boemski ali moderni stil? Ste ljubitelj minimalizma? V galeriji smo zbrali številne različne pograde, med katerimi boste gotovo našli pravega zase.

Morda tradicionalnega z brezčasnim pridihom, rustikalnega, ki poveličuje les in naravo, podeželskega, ki ustvari občutek, kot bi bili v gorski koči, modernega z ravnimi linijam brez nepotrebnih okraskov ali celo industrijskega. Ta zbudi občutek, kot da bi stali sredi tovarniškega objekta in ne v otroški sobi.

Fotografije: Pinterest