Notranji oblikovalci nikoli ne mirujejo, zato se vsak dan na trgu pojavijo fantastične rešitve malih in velikih bivanjskih težav v obliki odličnih izdelkov, vrednih naše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo klubske mizice za dnevno sobo. Na prvi pogled se vam morda takšna miza zdi odveč, zlasti če se soočate s pomanjkanjem prostora, a verjemite, da ko jo enkrat imate, postane nepogrešljiva.

Kavna ali klubska mizica ima lahko več različnih funkcij: lahko je mesto, kjer otroci sestavljajo lego kocke, kotiček, kjer si privoščite koktajl ali kavo, oziroma center, okoli katerega se zberete ob klepetu. Skoraj nemogoče je pokazati vso raznolikost v materialih, barvah, oblikah in načinu izvedbe klubskih miz, zato smo izbrali mize 10 različnih stilov in karakteristik. Trenutno so najpopularnejše mizice iz stekla, kovin in marmorja, opaziti je tudi vse več mizic iz umetnih mas s sijajnim ali mat zaključkom, vračanje retro elementov in grafičnih vzorcev. Skratka, za vsak okus se najde vsaj ena klubska mizica.

Tradicionalna

O tradicionalnem pohištvu pogosto govorimo kot o formalnem. Takšna mizica ima ornamentne detajle, kot so zavite noge, rezbarske dodatke, okrašeno zgornjo ploskev in je narejena iz masivnega lesa.

Prehodna

Prehodno pohištvo umeščamo med tradicionalnega in modernega. Na pogled je bolj običajno in daje občutek večje funkcionalnosti. Prehodne klubske mizice lahko kombiniramo z večino notranjih slogov.

Sodobna

Pojma sodobno in moderno dostikrat mešamo. Sodobno se v resnici nanaša na to, kaj je trenutno popularno in v interjerje prinaša močne poudarke. Steklena zgornja ploskev in kovinsko ali leseno podnožje so trenutno priljubljene kombinacije.

Podeželska

Podeželski stil mize lahko odraža po eni strani ženstvene oblike in detajle, po drugi pa lahko tudi robatost linij. Takšna mizica se lepo ujame tudi s siceršnjim stilom podeželske opreme.

Industrijska

Prevladujoči materiali pri industrijskem stilu so beton, les in kovina (železo, nerjaveče jeklo …). Takšne mizice dajejo vtis, kot bi bile narejene iz nekega prej obstoječega pohištva, reciklirane in prinesene iz industrijskega obrata v dom.

Rustikalna

Rustikalna klubska miza je narejena iz neobdelanega lesa z izpostavljenimi kovinskimi dodatki, kot so vidni žeblji, vijaki. Med rustikalnim in industrijskim slogom obstaja podobnost, čeprav ima rustikalni stil običajno bolj topel, gorski pridih.

Parsons

Moderna kvadratna ali pravokotna miza, imenovana tudi parsons miza, ima enako debele noge kot je zgornja ploskev. Takšno obliko mize poznamo od leta 1930, je zelo enostavna in zato uporabna v različnih ambientih.

Oblazinjena

Če si želite mehke mizice, na kateri si lahko odpočijete tudi noge (udobje tabureja), si boste izbrali oblazinjeno. Nanjo lahko brez težav postavite pladenj s pijačo, vendar ob nakupu pazite, da bo tkanina trpežna in pralna.

Stil 50-ih in 60-ih let

Sredi prejšnjega stoletja so v oblikovanju pohištva prevladovale čiste, preproste linije, upognjen les in plastične konstrukcije. Les je imel prepust zaključek, da je pokazal svojo naravno lepoto. V modernejši izvedbi so takšne mizice značilne za skandinavski slog.

Babuška

Mize, ki se zložijo ena v drugo in tako ponujajo več uporabne površine po principu 2v1 ali 3v1 so prisotne že leta. Popularne so predvsem zaradi izvirnega videza in funkcionalnosti tudi v majhnih prostorih.

Unikatna

Za zadnjo kategorijo smo izbrali unikatne klubske mizice. Te so povsem samosvojih oblik in običajno je narejenih le nekaj kosov po željah naročnikov. Pri takšnih mizicah ni toliko v ospredju uporabnost, pač pa je bolj poudarek na nenavadni obliki.

Fotografije: Pinterest