Nekateri so praznična drevesca že okrasili, spet drugi bodo to storili v prihajajočih prazničnih dneh. Tudi pri prazničnih elementih pa je vse bolj v ospredju vidik trajnosti, zato je v vse več domovih mogoče opaziti simpatična spiralna drevesca, ki niso le estetska, temveč tudi okolju prijazna. Eno takšnih je tudi Spira, drevesce izdelano in lokalnega slovenskega lesa, ki združuje znanje slovenskih obrtnikov in veliko težnjo po trajnosti. Za Spiro stoji oblikovalec Luka Zajc.

Kot pove Luka, se je ideja o oblikovanju Spire porodila povsem organsko. Kot vsi oblikovalci je tudi sam pogosto razmišljal o naravi, o predmetih, ki ga obdajajo, o njihovi uporabi in trajnosti, s tem pa je prišel na idejo, da bi bilo mogoče čudovite gozdne jelke, ki ob prazničnih dneh klavrno končajo v naših dnevnih sobah, nadomestiti z brezčasnimi drevesci.

»V času, ko živimo s tem, da se moramo obrniti nazaj k naravi, se mi zdi neverjetno potratno in sebično, da božično drevo, ki raste v povprečju 7 let, posekamo, postavimo na piedestal v dnevno sobo za 3 tedne ter nato zavržemo,« pojasni Luka, ki je tako zasnoval inovativno in ekološko božično drevesce poimenovano Spira. Odlikujejo jo eleganca, estetika, brezčasen dizajn in kopica možnosti okrasitve. Na voljo je v šestih različnih oblikah in velikostih, od mini do velike, pa od ovalne do vitke in visoke.

Oblikovalec je v projekt vključil lokalne obrtnike s svojim dolgoletnim znanjem o lesu, za izdelavo božičnih drevesc pa je izbral slovenski les. Kot pove je z vključevanjem lokalnih materialov in znanja mogoče nadzorovati kvaliteto, s tem pa tudi skrb za minimalni odpadek, ki je dodatna trajnostna komponenta Spire.

»Najbolj ponosni pa smo na to, da pri transportu in skladiščenju spravimo 27 Spira dreves na prostor, ki bi ga drugače zasedlo eno plastično ali naravno drevo. Se pravi pri transportu poskrbimo za 96 odstotkov manj izpustov. Spira drevesa so narejena iz naravnih materialov in bodo ob normalni uporabi trajala praktično večno. Kupiš eno samo drevo, družbo pa ti dela do konca življenja,« pojasni Luka, ki je v ta namen oblikoval tudi kolekcijo okraskov. Drevesce je zasnovano tako, da spodbuja domišljijo pri okraševanju, saj je kot belo platno, na katerem lahko zgodbo zapeljemo tako, kot nam je ljubo.

Ena izmed prednosti Spire je prav v tem, da jo je mogoče okrasiti z vsemi mogočimi okraski, ki se enostavno pritrdijo na spirale. Okrasite jo lahko tudi z lastnimi obeski, lahko pa posežete po tistih, ki jih je zasnoval Luka sam. Pri tem je izhajal iz klasičnih božičnih motivov in jih interpretiral v svojem, unikatnem oblikovalskem jeziku. Pri tem je vzel v zakup tudi lastnosti samega materiala in proizvodni proces, saj so okraski izdelani iz lesa in filca.

Drug komplet okraskov, ki je na voljo, pa odlikujejo klasične in elegantne forme geometrijskih likov, v katerih se prav tako zrcali oblikovalčev pečat. Med najbolj priljubljenimi so klasični božični motivi, ker pa kreativni duh nikoli ne počiva, je Luka letos oblikoval še serijo kompletov »Our of space«, v kateri se je pozabaval z motivi iz vesolja. Nad njimi so še posebej navdušeni otroci.

»Ker pa je naša smrekica že v osnovi malo nekonvencionalna, pa se nam je zdelo duhovito še to, da jo namesto z iglicami okrasimo z listki, kar je botrovalo kompletu »Leaves«, kjer celo drevo okrasiš z listki iz zelenega filca in lesa in izgleda res fantastično,« pojasni oblikovalec.

Novica o Spiri se je razširila tudi onkraj slovenskih meja, tako dandanes slovensko drevesce krasi domove širom po svetu. »Zelo smo veseli, ko nam zadovoljne stranke iz vsega sveta pošiljajo po njihovi tradiciji ali pa samo po njihovem okusu okrašene smrekice. Najbolj domiselne vsako leto umestimo tudi v svoj katalog,« pove Luka, ki je z odzivom strank nadvse zadovoljen. Kot pojasni sta odziva v grobem le dva. Prvi je: »Fantastično, kakšna dobra ideja!«, drugi pa: »Hvala, me ne zanima, pri nas uporabljamo zeleno, naravno smrekico«.

Prevladujejo seveda prvi, tudi tisti drugi pa ob vse večji ozaveščenosti in težnji k trajnostnemu ravnanju z okoljem, kaj hitro spremenijo svoje mnenje. Kot pojasni oblikovalec so novi lastniki navdušeni tudi nad praktičnostjo samega drevesca, saj ga je mogoče enostavno zložiti, zato pri shranjevanju ne zavzame veliko prostora. Prav tako se lahko poslovite od iglic, ki odpadajo s pravih jelk, zadovoljni bodo tudi hišni ljubljenčki, saj jo lahko pritrdite na strop in se izognete incidentom s kužki ali mačkoni.

Spira pa ni primerna le ob decembrskih prazničnih dneh, temveč jo je mogoče uporabiti za dekoracijo skozi vse leto. »Moto Spire je »Sledi svojim sanjam«. Božič je sicer čas v letu, ko se večina ozre nazaj in si postavi cilje za naprej. Pri Spiri pa menimo, da sanje niso omejene le na en določen čas v letu in spodbujamo, da se Spiro, kot drevo želja, uporablja celo leto. Velika večina lastnikov Spire jo okrašuje za veliko noč in noč čarovnic. Ampak zakaj ne bi s Spiro proslavljali tudi rojstnega dneva, jo uporabljali kot dekoracijo letnih časov, izkazali ljubezen za valentinovo, … Brezčasna oblika in toplina materiala nam omogočata, da jo uporabimo tako, kot nam veli domišljija,« spodbudi Luka, ki upravičeno že snuje velikopotezne načrte za prihodnost.

Čeprav je s Spiro dosegel že zavidljivo raven v razvoju produkta, ne počiva na lovorikah. Prav na podlagi želja strank in lastne domišljije z ekipo snuje nove in nove ideje, ki poskrbijo, da družina izdelkov Spira naprej živi in se dopolnjuje. Kot oblikovalec, ki deluje v lastnem oblikovalskem studiu Luka Zajc, pa brezmejno kreativnost uporablja tudi pri snovanju ostalih izdelkov, bodisi plovil, vozil, interjerja …

Več: www.lukazajc.com