Wellness Plesnik dobitnik prestižne arhitekturne nagrade

Wellness Plesnik v Logarski dolini, ki so ga zasnovali v arhitekturnem biroju Enota, je prejel prestižno nagrado Architizer A+ Award v kategoriji hotelov in wellnesov.

0

Nagrada Architizer A+Awards je največji program nagrad na svetu, namenjena najboljši arhitekturi in gradbenim tehnikam preteklega leta. Misija nagrad je, da krepi zavedanje o pomenu arhitekture in njenem pozitivnem učinku na naše vsakdanje življenje. Letos je bilo nominiranih več kot 5000 stavb iz več kot 100 držav. V vsaki izmed 98 kategorij sta bili podeljeni dve nagradi: nagrada žirije in nagrada občinstva, ki je glasovalo preko socialnih omrežij. V kategoriji Hoteli in wellness je nagrado občinstva prejel slovenski hotel Plesnik v Logarski dolini.

Hotel Plesnik je butični družinski hotel, zasnovan v srcu narodnega parka: tam stoji že osem desetletij. Njegova izjemna lokacija na koncu ledeniške doline nudi neprecenljive poglede na mogočne vršace Kamniško-Savinjskih Alp. Logarska dolina – trdijo mnogi – je ena ized lepših dolin v Evropi, in pogled na to naravno čudo je bil eden izmed povodov za odločitev vodstva hotela za prenovo wellness centra.

V polkleti obstoječega wellness centra se je nekoč nahajal majhen, organsko oblikovan bazen, ki se je odprl na teraso pred stavbo. Arhitekti iz biroja Enota, zadolženi za prenovo in razširitev wellness centra, so notranji bazen nadomestili z večjim jacuzzijem, v školjkoko nekdanjega bazena pa umestili prostor za počitek, ki ga osredinja odprto ognjišče. Teraso so razširili z naravnim plavalnim bazenom, ki wellnessu povrne izgubljeno notranjo vodno površino. Odsevi v vodi še dodatno poudarijo čudovit razgled.

Čeprav bazen naravno čistijo vodne rastline, je njegova oblika stroga, pravokotna. Vodna površina se bolj dojema kot naravni podaljšek stavbe in ne kot del obdajajoče pokrajine. Sredi bazena je umeščen vtopljen počivalni del z ognjenim obročem, ki odseva notranjega. Ob obisku lahko obiskovalci občudujejo neskončen dialog med vodo in ognjem, dvema osnovnima naravnima elementoma, ki ga še poudarja neverjeten razgled na obdajajoče hribovje. 

Notranje stene so oblikovane organsko, tako da objamejo in zakrijejo vse servisne prostore, hrati pa ustvarjajo fluiden prostor, ki se zaključi v sami dolini. Celoten ambient Wellnessa Plesnik je oblikovan izključno iz lokalnih materialov.

Čeprav je bil wellness nekoliko razširjen, zaradi izčiščene arhitekture ne deluje invazivno. Je bolj del naravne pokrajine kot glavne stavbe, kateri pripada. 

Arhitektura: Enota

Fotografije: Miran Kambič

Vir: Architizer

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *