Vroče temperature marsikoga silijo, da se hladi s klimatsko napravo. Kaj pa, če te nimate doma?

Najboljša (in najcenejša) alternativa klimatski napravi so stropni ventilatorji. Ti zrak mešajo veliko bolje kot prostostoječi in namizni, porabijo pa približno 80 % manj energije kot klimatska naprava. Stropni ventilatorji so najbolj uporabni v spalnicah, dnevnih sobah in na terasah, njihova največja prednost pred klimatsko napravo pa je, da odganjajo tudi komarje.

Foto: Pexels

Senčila naj bodo med vročinskim valom ves čas spuščena, prostore pa prezračite le zjutraj in zvečer. Če živite v večnadstropni stavbi, hkrati odprite okna v vseh nadstropjih; tisti v bloku pa se boste najlažje ohladili, če boste odprli vrata na skupni hodnik – vlek s stopnišča bo vroč zrak odpihnil proti strehi. 

Foto: Pixabay

Če je možno, doma uporabljajte čim manj naprav, ki generirajo toploto (pečico, na primer), ter ugasnite vso elektroniko, ki po nepotrebnem ogreva prostor.

Foto: Pexels

Ohladite se s hladno prho, ne pozabite pa niti na zadostno hidracijo. Pijte veliko vode in ledenih napitkov, osvežite pa se lahko tudi z domačim sladoledom. Telovadbi se te dni izognite ali pa jo nadomestite s plavanjem.

Foto: Unsplash

Če vam vročina ne da spati, predlagamo, da posteljo oblečete v laneno posteljnino, ki je od vseh najhladnejša na otip (hkrati pa še zelo lepa). Če vam je hitro vroče, pa si k nogam postavite termovko, napolnjeno z ledom in vodo, ki vas bo vso noč prijetno hladila.

Foto: Pixabay