Domača sončna elektrarna je ena bolj donosnih naložb današnjega časa. Omogoča energetsko samooskrbo in prihranke pri položnicah za elektriko, hkrati s proizvajanjem čiste energije varuje tudi okolje. Seveda pa se v investicijo ne gre zaleteti na vrat na nos. Pomembno vprašanje, ki si ga morate postaviti pred nakupom je, kako veliko elektrarno sploh potrebujete?

Številne prednosti

Imeti lastno sončno elektrarno pomeni uživati v veliko prednostih. Z njo postanete energetsko samooskrbni in s tem neodvisni od nihanj cen energije na trgu. Zagotovite si lastno proizvodnjo električne energije za svoje potrebe, po izvedeni investiciji pa se vam bodo stroški za elektriko predvidoma znižali vse do 75 odstotkov.

Kakovost je zagotovilo za dolgo življenjsko dobo

Takšni znižani stroški pa niso le kratkotrajni, ampak boste v doma pridelani elektriki lahko uživali celo več desetletij. Z razvojem fotovoltaične tehnologije so namreč sončne elektrarne postale kakovostnejše in zanesljivejše, montirajo pa jih ustrezno usposobljeni strokovnjaki. Tudi zato je njihova pričakovana življenjska doba celo 30 let in več. Sončna elektrarna GEN-I Sonce je, denimo, zgrajena iz kakovostnih komponent mednarodno priznanih podjetij, ki bodo omogočale dolgo življenjsko dobo sončne elektrarne. Glede na interne teste s klimatsko komoro bodo moduli ostali v garancijskih okvirih tudi po 50 letih delovanja. Moduli brez težav vzdržijo nenadne vremenske spremembe, prenesejo močan dež, točo, močne sunke vetra, nihanje temperature in vlažnosti ter druge vremenske pojave, kar potrjujejo različna najstrožja testiranja.

Po želji lahko svojo sončno elektrarno tudi zavarujete. V ponudbi GEN-I Sonce je kupcem na voljo izbira zavarovalnega paketa, prav tako so pri nekaterih vrstah GEN-I financiranja predvidena tudi zavarovanja za čas odplačevanja elektrarne.

So vas vse naštete prednosti in kvalitete prepričale, da se boste podali na pot samooskrbe? Dobra odločitev! A še prej morate vedeti, kako veliko mikro sončno elektrarno sploh potrebujete in se pozanimate še o drugih podrobnostih (informacije so dosegljive tudi preko tega obrazca). Pri družbi GEN-I svetujejo naslednje: »Z mikro sončno elektrarno proizvajamo električno energijo za pokrivanje lastne porabe električne energije, zato je ključno dimenzioniranje ustrezne velikosti sončne elektrarne, ki bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije kot znaša vaša letna poraba energije. Pri tem je kot izhodiščni podatek pri dimenzioniranju velikosti potrebno upoštevati letno porabo električne energije odjemalca in njegove potrebe po električni energiji v prihodnosti. V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije – zaradi prenove ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke, nakupa električnega avtomobila ali nakupa drugega večjega porabnika električne energije, je priporočljivo, da se povečanje upošteva pri izračunu ustrezne velikosti sončne elektrarne.«

Velikost sončne elektrarne je odvisna od vaših energetskih potreb. Za določitev najbolj optimalne velikosti predlagamo ogled objekta z osebnim svetovanjem izkušenega strokovnjaka, dodatne informacije pa dobite tudi tukaj

Kaj pa se zgodi, če po izgradnji sončne elektrarne povečate porabo električne energije? Nič hudega. Poraba električne energije je spremenljivka, ki jo jevčasih težko napovedati in se v 30 letih, kakršna je življenjska doba sončne elektrarne, lahko spremeni. Zato v družbi GEN-I Sonce ponujajo sončno elektrarno, ki omogoča nadgradnjo in s tem povečanje zmogljivosti ter dolgoročno energetsko neodvisnost brez skrbi.

Fotografije: GEN-I Sonce