Najlepše oblikovalske zgodbe so tiste, ki obujajo dotrajane ali uničene predmete ter jim podarijo priložnost, da zasijejo v novi obliki. Zlomljene skejt deske marsikomu budijo spomine, spet drugi bi jih brez pomislekov zavrgli. Matej Malenšek pa je našel navdihujoč način, s katerim uničenim skejtarskim deskam vliva novo življenje.

Matej je z diplomo zaključil šolanje na Fakulteti za elektrotehniko, za piko na i pa je magistriral na Fakulteti za strojništvo. A to niti ni tako pomembno. Ključnega pomena je njegova dolgoletna strast do skejtanja. »Je šport, ki mi zelo ustreza, saj ni nekih pravil, si hkrati sam svoj učitelj in učenec. Za učenje novih trikov je navadno potrebnega veliko časa, volje in potrpljenja, ves trud pa je nato poplačan, ko nek trik osvojiš,« z izbranimi besedami o skejtanju pove Matej, ki mu vragolije na deski predstavljajo tudi kakovostno preživljanje prostega časa, hkrati pa možnost za spoznavanje novih ljudi in odkrivanje krasnih krajev.

Že kot deček je v očetovi domači delavnici ustvarjal z lesom, zato mu ideja o oblikovanju izdelkov iz odsluženih skejtarskih desk ni bila tuja. »Skejterji imamo zanimivo navado. Večino starih in zlomljenih desk shranimo, saj nam pomenijo spomin na nek trenutek v življenju. Skejt deska je sestavljena iz sedmih plasti zelo kakovostnega materiala – kanadskega javorja, vsaj nekaj plasti deske pa je navadno obarvanih. Na neki točki sem ugotovil, da lahko zlomljeno desko, ki je sicer ni možno več uporabljati za skejtanje, uporabim kot material za nove izdelke,« pojasnjuje sogovornik, ki je kmalu spoznal, da prav z združevanjem različnih desk nastanejo najrazličnejši unikatni barvni vzorci. Prav ti dajejo njegovim izdelkom še dodatno umetniško vrednost.

Za začetek procesa pa je treba zbrati primerne skejtarske deske. V dvajsetih letih skejtanja je spoznal vrsto slovenskih skejtarjev, ki v ta namen svoje odslužene in polomljene deske shranijo ter mu jih ob kakšni priložnosti predajo. Matej nato deske pregleda, saj so v nekaterih primerih obraba in zlomi ploskev globlji, kot se na prvi pogled zdi. »Menim, da je to ključni korak, saj se lahko čisto na koncu procesa, ko je izdelek že narejen in pripravljen na nanos zaščitnega laka, zgodi, da se pojavi razpoka med plastmi, izdelek pa lahko v najhujšem primeru tudi razpade,« opozori ustvarjalec.

Na pomoč mu priskoči tudi brat

V naslednjem koraku, ki je precej neprijazen do blazinic prstov, z zgornje plasti deske odstrani samolepilni brusni papir (ta se uporablja za zagotavljanje trenja med skejtarsko desko in čevljem). Z brušenjem plasti deske odstrani tudi sledi voska, s pomočjo katerega lahko skejtarji drsijo po najrazličnejših ovirah. Nato je na vrsti ustvarjanje, deske ustrezno razreže in kose zlepi v začetno tvorbo, ki jo nato z veliko natančnosti in predanosti obdela: »V zadnjem času mi pri tem delu pomaga mlajši brat, ki ima tudi zelo razvite ročne spretnosti.«

Običajno zamisli nastajajo kar v njegovi glavi, če gre za sodelovanje z naročnikom, zamisel pred izdelavo pretvori v skico. Pri tem opozori, da so barvni vzorci odvisni izključno od materiala, ki je v danem trenutku na voljo. Na srečo naročniki razumejo naravo njegovega dela, zato mu pri izvedbi dajo pogosto proste roke, ne glede na to, kakšen izdelek se rojeva – kavne mizice, skodelice, podstavki ali kaj drugega.

Rad preizkuša meje

»Rekel bi, da je nabor izdelkov zelo širok, saj rad preizkušam meje, do katere lahko spravim ta material, a hkrati ohranim funkcionalnost izdelka,« pove Matej, ki za izdelavo kavne mizice porabi približno 40 delavnih ur, in nadaljuje: »Povsem unikatni barvni vzorci nastanejo pri skledah in posodicah za manjše rastline, saj material obdelujem na stružnici. Zanimivo mi je izdelovanje uporabnih stvari za v kuhinjo ter pokalov, medalj ali plaket za različna tekmovanja in priložnosti.« Tudi v prihodnje želi ohraniti butičnost in personalizacijo izdelkov, kakovost končnega izdelka pa že od začetka postavlja na prvo mesto.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in športDirektorat za lesarstvo.

Fotografije: Morning Wood