Nagrada, ki v svetu arhitekture šteje daleč največ, je brez dvoma prestižna Pritzkerjeva nagrada, ki so ji mediji podelili kar naziv Nobelove nagrade za arhitekturo. Pritzker je že romal v roke številnih slovitih arhitekturnih imen, vse od Franka Gehryja do Zahe Hadid, ki je postala tudi prva ženska arhitektka s prestižno nagrado. Tudi letos je Pritzker v znamenju pregovorno nežnejšega spola, nagrada je namreč romala v roke Yvonne Farrell in Shelley McNamara.

Irski arhitektki sta tako postali četrta in peta ženska s prestižno nagrado, poleg Hadidove so si namreč Pritzkerja prislužile tudi Kazuyo Sejima (skupaj z Ryue Nishizawo) in Carme Pigem (skupaj z Ramonom Vilalto in Rafaelom Arando).

Četudi ste veliki arhitekturni poznavalec je prav mogoče, da za letošnji nagrajenki še niste slišali, kljub temu pa je Pritzkerjevo sporočilo jasno, prav Farrellova in McNamara s svojimi deli kažeta pot arhitekturi 21. stoletja. Njun arhitekturni biro Grafton Architects je bil ustanovljen leta 1978, v dobrih štirih desetletjih pa se lahko pohvalita s projekti vse od perujske Lime do Milana. Prav njuno milansko stvaritev so izpostavili tudi podeljevalci, stavbo Univerzitete Luigi Bocconi, ki si je že 2008 prislužila naziv svetovne stavbe leta.

Dela Yvone Farrell in Shelley McNamara se močno razlikujejo od mojstrovin Gerhyja ali Hadidove, vendar s svojim značajem napovedujejo gradnjo prihodnosti. Čeprav gre za arhitekturo z večjim obsegom in strukturami, ki se inovativno prilagajajo neobičajnim prostorom, gre predvsem za naraščajoč trend zelene arhitekture. Arhitektki se namreč s svojimi stvaritvami naslanjata na ekologijo, kar sta nakazali že z načrtom za UTEC Univerziteto za strojništvo in tehnologijo v perujski prestolnici Limi. Ta se nahaja na brezizraznem prostoru, ki ga omejuje pretočna avtocesta in številne sosednje stavbe brez izrazitih oblik. Arhitektki sta se odzvali z oblikovanjem severne fasade v skulpturo, ki slika sloviti Machu Picchu ter tako odstranili hrup, ki bi sicer motil pouk v učilnicah na južni strani. Na strehi sta predvideli veliko vegetacije, ki bo sčasoma prekrila severno fasado ter s tem ustvarila ozelenelo arhitekturo znotraj visoko urbaniziranega območja.

Foto: Pinterest