Vedno več ljudi gradi kreativne drevesne hiše, najbolj pogosti so prav objekti, namenjeni sproščanju in turizmu - trenutno so v modi »drevesne« restavracije in hoteli. Tukaj je nekaj dejstev, ki jih morate vedeti, če se odločite za gradnjo drevesnih hiš.

Izbira lokacije in drevesa

Drevesne hiše razumemo kot stavbe, zgrajene okoli debel enega ali več dreves, ki se ne dotikajo zemeljske ravnine. Lahko jih uporabljamo za opazovanje, bivanje, rekreacijo, sproščanje, turizem, delovni prostor ali igro. Pri gradnji hiše na drevesu je izjemno pomembno, da izberemo ustrezno drevo in določimo primeren položaj hiše. Upoštevati moramo smeri neba, položaj sonca, samo drevo pa mora biti zdravo in kakovostno. S pomočjo strokovnjaka moramo preučiti njegovo starost, obliko, rast debla in krošnje ter zmožnost obremenitve drevesa.

Gradnja in zakonodaja

Gledano z gradbenega vidika je postavitev drevesne hiše izredno zanimiva, sploh zaradi načina izvedbe ter izbire materialov. Največkrat se uporabljajo les, steklo in jeklo in aluminij. Hišna konstrukcija je podprta s podpornimi stebri, katerih cilj je čim manj poškodovati drevo. Le ti so največkrat iz lesa ali jekla, v njihovo notranjost pa lahko skrijemo vso potrebno inštalacijo. Hiše na drevesu ne štejemo za objekt v običajnem pomenu besede, zato te v nekaterih primerih odstopajo od običajnih gradbenih predpisov. Dovoljena gradnja je odvisna od velikosti, višine in lokacije objekta ter oddaljenosti meje in zasebnosti bližnjih stanovalcev.

Drevesne restavracije, hoteli in nekaj vmes

Bivanje v krošnjah ima pomembno noto v svetu turizma. Investitorji, ki gradijo objekte na turističnih destinacijah, vse pogosteje vlagajo v postavitev kreativnih drevesnih hiš in naselij, ki izboljšajo kakovost bivanja in počutja ter nas približajo naravi. Najzanimivejši arhitekturni primer gradnje sodobne ekološke hiše predstavlja drevesni hotel na Švedskem, ki je zasnovan kot zrcalna kocka. Hotelska soba je namenjena dvema osebama, vsebuje kopalnico, dnevno sobo in strešno teraso. Zunanjost, oblečena v ogledala, objekt naredi skoraj povsem neopazen in nemoteč naravi ter živalim. Hiša je ogrevana in opremljena z vsemi inštalacijami.

Zanimiva je tudi drevesna restavracija na Novi Zelandiji, ki gostom pričara pravljično pojedino sredi narave. Struktura s podobo školjke je narejena iz topolovih letvic, ki omogočajo pronicanje naravne svetlobe v prostor. Do restavracije vodi šestdeset metrov dolga pešpot, na vrhu pa je lociran bar z mizami in osemnajstimi sedeži. Kljub sodobni izvedbi drevesna hiša ostaja v sožitju z naravo, mnogim obiskovalcem pa pričara prečudovit pogled v dolino.

Čudovit dom za branje, meditacijo in občudovanje narave

Če vas seveda ni strah višine, si drevesno hišo lahko postavite tudi za namen stalnega bivanja in si ustvarite unikaten dom. Obstajajo številne prednosti: mir in tišina, povezanost z naravo, boljši spanec, manj stresno življenje, zasebnost, ekološka gradnja in edinstvena izkušnja bivanja. Občutek, da ste blizu narave, ustvarja sproščujoče okolje, v katerem se lahko preprosto izgubite, v roke vzamete knjigo, spijete jutranjo kavo, meditirate in uživate v pogledu. Življenje v drevesni hiši nam pomaga doseči umirjen življenjski slog. Barve zelenja in dreves so namreč barve ravnotežja, rasti, ponovnega rojstva in življenjske energije.

Avanturistično igrišče za najmlajše

Le kdo si v otroštvu ni želel drevesne hiške? Če želite, da otroci preživijo prosti čas v naravi, lahko slednjo umestite kot dodatek oziroma zunanje igralo k glavni bivalni stavbi. Otroci se v njej lahko igrajo, berejo, učijo in zabavajo. Kadar je drevesna hiša namenjena otrokom, jo postavimo bližje tlom. Poskrbeti moramo za ustrezno zaščitno ograjo, da ne pride do poškodb zaradi padca. Popestrimo jo lahko z umestitvijo tobogana, gugalnice, plezalnih mrež, table za risanje s kredo, luči in raznovrstnih barv ter otrokom zagotovimo nepozabno in pustolovsko dogodivščino.

Foto: Pinterest