Vse pipe opravljajo enako delo – uravnavajo curek in temperaturo vode – pa vendarle nas kar vsaka ne zadovolji. Ujemati se mora z umivalnikom in kopalniškim pohištvom oziroma kar s slogom celotnega kopalniškega prostora. Kdor ima moderno opremljeno kopalnico, zagotovo ne bo ostal ravnodušen nad 30 armaturami v spodnji galeriji!

Sodobne kopalniške armature so po obliki daleč od klasičnih. Vodo pošiljajo v umivalnik kot slap, po žlebovih, imajo odprte šobe ali so narejene v obliki vrelcev. Lahko so termostatske, kar pomeni, da temperaturo vode prilagajajo vašim željam ali pa senzorske in se aktivirajo, ko se jim dovolj približate. Vgrajene imajo zračne šobe, ki v curek vode vpihujejo zrak, s tem vodo redčijo in zmanjšajo njeno porabo, istočasno pa jo na koži občutite bolj svilnato in nežno.

Točno katero armaturo boste izbrali za svojo kopalnico, pa ni odvisno le od vašega okusa, ampak tudi od drugih dejavnikov. Običajno je umivalnik tisti, ki narekuje vrsto pipe. Nekatere namreč za montažo potrebujejo le eno odprtino v umivalniku, pri drugih so potrebne tri, možna pa je tudi montaža armature v tla ali steno. Preden jo torej kupite, se prepričajte, da ustreza umivalniku, ki ga imate.

Enoročna armatura

Kot že ime pove imajo enoročne armature en ročaj. Primerne so zlasti za manjše kopalnice ali stranišča in jih je v primerjavi z drugimi zelo enostavno montirati.

Dvoročna centralna armatura

Za dvoročno centralno armaturo je značilno, da ima vse v enem. Pipo in dva ročaja. Poda se tako v manjše kot večje kopalnice, možno pa jo je namestiti na umivalnike tudi s samo eno odprtino.

Široko narazen

Široke armature so zelo popularne. Sestavljata jih pipa in dva ročaja, ki se ločeno montirata v umivalnik in zato zahtevata vsak svojo odprtino.

Pri plavajočem umivalniku

Armatura ob plavajočem umivalniku je že na pogled drugačna od običajnih. Je višja, bolj sloka, po navadi enoročna. Vgradi so jo v ploskev za umivalnikom.

Stenska

Ta tip moderne armature se vgradi nadometno na steno in je zaradi te posebnosti bolj izstopajoča v prostoru. Ima enega ali dva ročaja.

Talna

Kdor išče pipo, ki bo magnet za oči, bo izbral talno armaturo in prav tako v tla vgrajen prostostoječi umivalnik. Dramatičen učinek zagotovljen.

Zaključni sloji

Tako kot se armature razlikujejo po obliki, so različne tudi glede na svoj zaključni sloj. Teh je na voljo že skoraj več kot ima Lady Gaga oblek, od standardnega nerjavečega jekla, poliranega ali brušenega kroma, poliranega ali brušenega niklja, oljenega brona, bakra, priljubljena je bela in dekorativna keramika … Tudi pozlačene pipe še niso iz mode, so pa velika investicija.

Sicer pa so za vzdrževanje lažji brušeni zaključki, saj so prstni odtisi in kapljice vode na njih manj vidni, medtem ko je polirane armature treba redno brisati, da ostajajo sijoče.

Foto: Pinterest, Ebay, Amazon, Hansgrohe, Kohler