Stanovanje v Draveljski gmajni, pod prenovo katerega se podpisuje arhitekturni biro SKUPAJ ARHITEKTI, je s stilsko izčiščeno preobrazbo dobilo pridih svežine in sodobnosti.

Prenova trisobnega stanovanja v Draveljski gmajni že na prvi pogled ne deluje kot običajna prenova. Arhitekt Tomaž Ebenšpanger se je preobrazbe približno 100 m2 velikega stanovanja lotil s tehtnim premislekom, kar se vidi v rezultatu, ki se pragmatično odziva na robne pogoje želja uporabnikov in prostora.

»Prenov stanovanj oz. notranjih prostorov se vedno lotevamo na način, da poskušamo doseči oz. ohraniti nevtralnost prostora. Prostor postane en sam nevtralen ovoj, v katerega potem vstavimo življenje. Prenove stanovanj se vedno lotevamo bolj v smislu arhitekturnega pristopa kakor v smislu zgolj oblikovanja interierja. Prav notranji prostor pa je tista lastnost arhitekture, zaradi katere jo razlikujemo od drugih umetnosti,« pojasni arhitekt in doda, da je prav arhitektura veja umetnosti, ki nam omogoča, da v prostor vstopimo, ga zaznamo in doživimo.

V osnovni ideji oblikovanja prostora so pri prenovi dotičnega stanovanja izhajali iz želje, da kar največ servisnih in shranjevalnih elementov umestijo v zidove. Ali pa ti elementi služijo kot bariere med prostori.

V stanovanje vstopimo skozi predsobo, na desni nas pozdravi dolg niz belih shranjevalnih omar s prehodi do dveh sob in nove delovne sobe. Tu so omare nadomestile steno, ki je sprva delila dve manjši sobi od hodnika. S to potezo so pridobili vrsto novih shranjevalnih površin, medtem ko so ohranili površino prvotnega prostora.

V niši na levi strani, kjer je mogoče odložiti oblačila in čevlje, se prostor z umestitvijo ogledala optično razširi. S tem posegom so v zaledje prostora vnesli tudi nekaj svetlobe, v kateri se sicer kopajo prostori ob obodu tlorisa. Vzdolžni hodnik obiskovalca povabi do osrednjega bivalno-jedilnega prostora, ki se prek velikega panoramskega stekla povezuje z zunanjostjo. V poletnih mesecih, ko je temperatura bolj prijetna, je mogoče zasteklitev odpreti, s tem pa se dnevni prostor razširi na balkon in s tem pridobi nekaj dodatne površine.

Kuhinjski elementi so nanizani ob steni, ob vhodu v prostor. Na levi strani segajo vse do stropa, kar je arhitektom omogočilo umestitev hladilnika in shranjevalnih omar kuhinje, na desni pa gre za niz nizkih elementov, ki ponujajo več kot dovolj kuhinjske delovne površine. Med omaricami sta umeščena tudi pečica in pomivalni stroj. Stena nasproti je členjena s policami ‒ barvo v prostor vnašajo knjige, premišljeno razporejene po policah. Tudi sicer so velik premislek pri prenovi posvetili barvi. Stanovanje, katerega stene so bile poprej obarvane v zeleno, je z belino postalo bolj svetlo, zračno. Bele stene dopolnjuje pohištvo v nevtralni barvi, edini spomin na priljubljeno zeleno pa se diskretno odseva v izboru jedilniških stolov.

Arhitektura: SKUPAJ Arhitekti

Fotografije: Janez Marolt