Mobile je igrača obešanka, ki jo namestimo nad posteljico v dojenčkovo vidno polje ali pa nad površino, kjer otroka previjamo. Namenjena je temu, da jo sprva otrok opazuje (do 3 mesecev), kasneje pa po njej tudi posega in poskuša premikati. S tem razvija in ostri vid, drugi dražljaji, ki jih tudi lahko ponuja mobile (zvok, svetlobni odsevi, različne teksture za otip), pa otroka še dodatno stimulirajo, zabavajo, po potrebi tudi uspavajo. Skrbno izbran mobile je vsekakor lahko dragocen dodatek otroške sobice.

Na tržišču sta trenutno dve glavni vrsti mobilev, ki imata vsaka svoje prednosti in slabosti. Prvi so takšni, ki se jih pritrdi na stranico postelje, so bližje otroku in jih po želji lahko prestavljamo iz ene posteljice na drugo. Po navadi so dodatno opremljeni še z lučkami, delujejo na baterije in daljinski upravljalnik, predvajajo lahko tudi glasbo.

Druge vrste mobili so stropni, kar pomeni, da jih montiramo na strop, zato so del notranje opreme in dekoracija. Ker so bolj oddaljeni od otroka, jih ta težje doseže, bolj kot dotikanju je stropni mobile namenjen opazovanju, po navadi pa tudi ni opremljen z raznimi svetlobnimi in glasbenimi funkcijami.

Pomembno je, da mobile ni preveč kričeč, glasen in da ne oddaja močnih svetlobnih dražljajev, saj to lahko dojenčka in otroka zmoti in odvrne od opazovanja. Če se mobili drži teh smernic je tudi v skladu z montessori filozofijo.

Ko kupujemo mobile, imejmo v mislih predvsem to, da otroka ne bo preveč dražil v slabem pomenu besede (prevelika glasnost, premočne lučke), da je gibanje obešank gladko in nežno ter da ima ustrezen pritrjevalni mehanizem, ki paše na posteljico in s katerim ga lahko varno pritrdimo oziroma ga otrok ne more potegniti k sebi. Pozorni moramo biti tudi na majhne delce, zaradi katerih lahko pride pri otroku do zadušitve, če jih vtakne v usta, ter na dolžino vrvic, na katerih visijo igračke. Te vrvice ne smejo biti daljše od 15 cm. Ko se otrok začne postavljati na noge, je mobile, ki je pritrjen na posteljico, najbolje odstraniti oziroma ga nadomestiti s stropnim, v vsakem primeru pa je treba iz mobila redno brisati prah, sicer se ta z igrače praši v posteljico.

Če se držimo teh priporočil, bo mobile zagotovo v veliko zabavo in korist otroku, sobi pa tudi v okras.

Foto: Pinterest