Morda se vam kopalniška zavesa zdi nepomemben detajl, a v resnici ima ključno vlogo: vizualno lahko poveča kopalnico, doprinese k stilu opreme in je lahko tudi glavna atrakcija v kopalniškem prostoru. Preverite nasvete, ki jih je dobro upoštevati, ko kupujete kopalniško zaveso.

Poveča prostor

Kdo ne potrebuje več prostora v kopalnici? Kopalniška zavesa je odlična izbira, če ne želite vgraditi tuš kabine ali zanjo celo nimate prostora. Zaveso lahko v času neuporabe povsem potisnete na stran in tako ustvarite občutek večje kopalnice.

Doda dramo

Zavesa je v osnovi namenjena temu, da med prhanjem voda ne prši po prostoru, ima pa tudi druge funkcije. V kopalnico lahko vnese razpoloženje, ki si ga želite: z nežnejšimi, bolj nevtralnimi barvami in tkaninami lahko prostor omehčate ali pa vanj vnesete več drame, če izberete bolj vpadljivo zaveso.

Kakšen material?

Kopalniške zavese so na voljo v različnih materialih, od katerih ima vsak svoje lastnosti, prednosti in slabosti.

  • Bombažne zavese so dražje od ostalih, vendar najkakovostnejše. Zlahka jih je vzdrževati (enostavno jih operete), njihova slabost pa je močno vpijanje vlage.
  • Vinilne zavese so vodoodporne in prav tako enostavne za vzdrževanje. Ne potrebujete drugega kot krpo za brisanje. Od ostalih sintetičnih materialov so na voljo še najlonske in poliestrske zavese.
  • Organsko zaveso boste kupili, če ste okolijsko ozaveščeni. Konoplja je eden takšnih materialov, pomembno pa je tudi, da pri proizvodnji organskih zaves ne uporabljajo kemikalij in drugih umetnih snovi. Vendar je takšna zavesa draga in jo je težje vzdrževati.
  • Mikro tkanina je mehkejša od vinila ali poliestra. A je težka, če se zelo napije vode. Operete jo v pralnem stroju.

Svetlo ali temno?

Če si želite svetlejše kopalnice, si izberite svetlejšo zaveso, ki se sklada z ostalo kopalniško opremo. Takšna je tudi najboljša za majhne prostore, medtem ko si v večji kopalnici lahko privoščite tudi temnejšo zaveso ali takšno z vpadljivimi motivi, ki v prostor vnesejo živahnost.

Nabrana zavesa

Nabrana zavesa je vedno zanimiva za oči in lahko v preprosti kopalnici zelo pride do izraza. Doda ji boemski videz, če ni preveč kičasta, pa prinese v prostor tudi dobršno mero elegance.

Izmerite

Nikakor pred nakupom ne pozabite izmeriti prostora, ki ga želite zakriti z zaveso, razmislite pa tudi o sami dolžini zavese. Ta je lahko super dolga in se vleče po tleh (vendar računajte, da bo spodaj po prhanju mokra in na njej se bo nabirala umazanija) ali pa kratka, ravno toliko, da prekrije rob kadi. Daljše zavese so elegantnejše, krajše pa delujejo bolj preprosto in vsakdanje.

Rolo

Alternativa kopalniški zavesi je rolo. Vodilo se pritrdi na strop, podobno kot za zaveso, njegova prednost pa je ta, da ga po prhanju lahko v celoti zvijete in pospravite (potegnete navzgor). Kopalniški roloji običajno niso iz bombaža, ampak le iz vinila in podobnih umetnih mas.

Fotografije: Pinterest