Mmm, kava. Najljubša jutranja pijača, brez katere si mnogi ne predstavljajo življenja. Seveda jo je zelo enostavno popiti v lokalu na poti v službo, vendar je nekaj posebnega, če si prvo skodelico privoščite kar doma, morda še vedno v pižami in brez čakanja v vrsti. Če vam jo bo skuhal avtomat, bo takšna kot od najboljšega barmana, celo boljša, saj boste uporabili svojo najljubšo kavno mešanico in dodali ravno prav mleka. Zato kar pogumno. Omislite si vgradni ali prostostoječi kavni avtomat!

V osnovi je princip kuhanja kave pri vseh avtomatih podoben. Segreta voda steče preko kave in iz nje izloči opojen izvleček, ki ga nato dostavi v skodelico. A v notranjosti aparata potekajo v resnici še druge funkcije, ki so od aparata do aparata različne in lahko pomembno prispevajo h kakovosti skuhane kave. Pomembna je na primer temperatura vode, ki vpliva na sam okus kave, dolžina časa, ko je voda v stiku s kavo, pa vpliva na moč samega napitka.

Zato velja temeljito razmisliti, kakšen kavni avtomat si boste kupili, saj je ponudbe veliko. Morda takšnega z vgrajenim mlinčkom za sprotno mletje kavnih zrn? Ali pa tistega, ki kuha samo espreso? Morda si, nasprotno, želite bogate izbire najrazličnejših napitkov, tudi čaja, kakava, vroče čokolade in še česa?

Da vam malo olajšamo izbiro, naj namignemo: preizkušeno kakovostni so Mielejevi vgradni ali prostostoječi avtomati.

Prostostoječi

Avtomat postavite na poljubno mesto v kuhinji – ali pa v dnevni sobi ali zimskem vrtu, kjer koli želite s pritiskom na gumb uživati v dišeči skodelici kave.

Avtomatsko odstranjuje vodni kamen*

Aparat odlikujejo številne funkcije, ki jih ne gre spregledati. Ena je ta, da kar sam opravi odstranjevanje vodnega kamna. Vsak dan ob uri, ki ji določite vi, se s sredstvom iz kartuše na hrbtni strani aparata loti preprečevanja nalaganja vodnega kamna na aparat. Kartuša zadostuje za 7 do 12 mesecev, njena zamenjava pa je povsem preprosta.

Avtomatska nastavitev višine centralnega izliva*

Edinstvena funkcija CupSensor olajša rokovanje z aparatom. Ta inovacija zazna višino skodelice in pomakne centralni izliv v pravi položaj. Zaradi idealne razdalje ni le preprečeno brizganje napitka, temveč sta zagotovljeni tudi popolna temperatura kave in optimalna kremasta pena. Po pripravi mleka se centralni izliv premakne 1 cm navzgor, da se ne umaže.

Izbira ustrezne kave*

Aparat je opremljen s tremi ločenimi posodami za tri različne vrste kave. Pri pripravi napitka ustrezno vrsto kave izberete ročno – ali pa se to zgodi avtomatsko, če jo trajno dodelite želenemu napitku.

Zaporedna priprava več skodelic kave*

Imate obisk? S pritiskom na gumb lahko vaš aparat pripravi do osem skodelic kave zaporedoma v vrček za kavo. Aparat CM7 vam nudi dodatno možnost priprave vode za čaj, po želji za eno skodelico ali cel čajnik.

Vgradni kavni aparati

Vgradni kavomati Miele so opremljeni z izjemno tihimi koničnimi mlini iz plemenitega jekla, ki nežno obdelajo kavna zrna. Tako lahko v postopku kuhanja kave razvijejo svojo polno aromo – in to zanesljivo okusite ob vsaki skodelici kave. Avtomati so na voljo v različnih barvah.

Enostaven priklop mlečnega sistema

Udobni sistem EasyClick omogoča preprosto vstavljanje oziroma odstranjevanje mlečnega sistema s sprednje strani vrat aparata. Kavni avtomati generacije 7000 imajo poleg poenostavljenega vstavljanja posode za mleko še dodatno novost: posoda je izdelana iz kakovostnega stekla. Poleg lažjega čiščenja ima steklo to prednost, da imate stalen nadzor nad količino mleka v posodi.

Sveža voda za kavo iz vodne napeljave*

Poleg kavnih avtomatov s posodo za vodo so na voljo tudi aparati s fiksnim dovodom sveže vode. Prednost teh aparatov je seveda na dlani – redno polnjenje posode za vodo ni potrebno. To vam prihrani čas in zagotovi posebno udobje. Aparate s fiksnim vodnim priključkom lahko po želji seveda preklopite tudi na delovanje s posodo za vodo.

Funkcija vrča

Potrebujete kavo v večji količini? Z enim dotikom lahko vaš kavni avtomat Miele pripravi do osem skodelic kave zaporedoma v vrček za kavo. Na enak način lahko preprosto segrejete tudi vodo za cel čajnik.

Pomivanje v pomivalnem stroju 

S sistemom ComfortClean je čiščenje aparata enostavno: skoraj vse sestavne dele namreč lahko pomivate v pomivalnem stroju. Med te dele na primer spadajo posoda za vodo, prestrezni pladenj in posoda za kavno usedlino.

Timer

Timer vam omogoča, da vklop in izklop kavnega avtomata Miele nastavite po svojih željah. Tako se lahko vklopi točno ob uri za zajtrk in se zvečer samodejno izklopi. Aparat se lahko po daljšem obdobju neuporabe avtomatsko izklopi, da prihrani energijo.

Shranjevanje nastavitev – prilagojen užitek

Da vam ni treba vsakič znova vnašati nastavitev za najljubši napitek, jih lahko shranite v uporabniški profil. Na voljo je do deset profilov. V uporabniškem profilu so shranjeni vsi parametri za vaše priljubljene napitke: vrsta kave, količina zmlete kave, temperatura in količina vode ter po potrebi količina mleka in spenjenega mleka.

Vedno sveže zmleta

Za vsako skodelico kave inovativni konični mlin sveže zmelje kavna zrna, ki jih aparat takoj uporabi za pripravo, tako da se njena aroma odlično ohrani. To omogoča nova umestitev mlina neposredno nad enoto za kuhanje. Prednost: po končanem mletju v mlinu ni nobenih ostankov zmlete kave, kar zagotavlja pristen okus. Konični mlin je zelo tih, zato lahko nemoteno uživate v kavi.

Več o lastnostih in funkcijah kavnih aparatov Miele lahko preberete tukaj.

*Značilnosti opreme so odvisne od modela.