Tapeta je lahko pomemben element v vsakem prostoru. Da ne deluje moteče, se mora prilagajati bivalnemu slogu in ga s svojo dekorativno funkcijo celo dopolnjevati. Vendar, kakšne tapate se pravzaprav sploh podajo v vaš dom? In s čim jih lahko kombinirate?

Svilene ali fototapete?

Na tržišču obstaja precej vrst tapet, tako lahko izbirate med papirnatimi ali vinilnimi, tapetami iz flisa, takšnimi iz steklenih vlaken, fototapetami in celo 3D tapetami. Vse naštete lahko dobite v najrazličnejših barvah in vzorcih. Da se boste lažje odločili, preverite pred nakupom glavne lastnosti, prednosti in slabosti posameznih vrst tapet:

  • Tapete s kovinskim odsevom so narejene iz močnega papirja, ki je na vrhnji strani metalno obdelan. S takšnimi tapetami poudarite glamurozni slog, toda bodite pozorni, če se lepljenja takšnih tapet lotite sami. Usklajevanje vzorcev zahteva kar precej truda, poleg tega kovinski odsev poudari nepravilnosti. Raje razmislite o najemu mojstra, ki delo opravi namesto vas.

  • Svilnate tapete so vrsta tekstilnih tapet, pri katerih se na površino kašira svila. Lepo se skladajo z umetninami in modernim pohištvom, v prostor nedvomno prinesejo eleganco. Primerne so za jedilnice in spalnice, odsvetujejo pa jih za dnevne prostore.

  • V postopku izdelave lahko proizvajalci tapetam dodajajo najrazličnejše bleščice, steklene delce ali drugo trodimenzionalno okraske. Vendar so takšne okrašene tapete praviloma zelo drage ter zato primerne le za manjše stene in majhne prostore.
Tapete z LED lučkami.
  • Fototapete: Pozabite na vzorce, zaradi katerih so se našim staršem morda tapete uprle (poleg tega, da je bilo starejše različice tapet zelo težko odstraniti), zdaj so vzorci po zaslugi digitalnega tiska praktično neomejeni in lahko vaše prostore spremenijo v kar si želite – plažo na Karibih, jaso sredi gozda ali pa se s pomočjo fototapete vsaj vizualno prestavite kar na Mount Everest. Na tapeto lahko daste natisniti tudi svojo najljubšo fotografijo.

Različni stili in zanje primerne tapete

Slogi opremljanja so lahko zelo raznoliki, a vendar za vsak stil pohištva obstajajo tudi ujemajoči se tapetni vzorci.

Rustikalni slog

Veliko lesa, karo vzorec in veliko naravnih elementov sestavlja rustikalni stil. K njemu se podajo stene, oblečene v les. Če to ni mogoče, pričarajte takšno vzdušje enostavno s fototapeto z motivi lesa v vseh mogočih oblikah.

Shabby Chic

Za ta slog opremljanja je značilno vse, kar ima vonj in obliko po starem. Obledele prešite odeje, rabljeno pohištvo in vintage umetnost so glavne zvezde, ki se lahko zalezejo v vse prostore. K temu slogu se zelo podajo bele ali pastelne tapete. Tudi kakšen vzorec pride v poštev, a se mora ujemati z obrabljenim pohištvom.

Kolonialni slog

V kolonialnem slogu dominira temno pohištvo, prineseno iz vseh koncev sveta ter eksotični naravni materiali, kot sta bambus ali ratan. Vzorčaste tapete in rožnati potiski na stenah ne pridejo v poštev. Priporočamo enobarvne tapete pastelnih tonov in svetlo bež barve. Kdor želi pokazati nekaj več poguma, lahko izbere tudi intenzivnejše barve, na primer vinsko rdečo ali olivno zeleno. Paziti je treba le na to, da prostor v tem primeru v kombinaciji s temnim pohištvom ne bo učinkoval preveč temačno.

Pomorski slog

Ta stil sestavlja kombinacija belih, modrih in rdečih elementov. Pri tem ne smejo manjkati črte, širok karo vzorec ali motivi, ki spominjajo na morje. Tudi najrazličnejše fototapete so tu izredno dobrodošle.

Orientalski slog

Barvna paleta iz 1001 noči je prevladujoča v orientalskem slogu opreme. Izbor tapet je lahko pester, od fulminantnega vzorca do močnih barv, kot so oranžna, vijoličasta in rdeča. Vaš cilj naj bo s tapetami ustvariti skrivnostni, dramatični učinek.

Azijski slog

Pri azijskem stilu se pomaknite korak nazaj, k belim in kremnim tapetam ter tapetam s potiskom štorklje. Tovrstni motivi se odlično ujemajo z ostalim azijskim dekorjem, kot sta kitajski porcelan in pohištvo iz črnega lesa.

Fotografije: Pinterest