Če živite v nepremičnini, zgrajeni po novejših standardih, ki poudarjajo zrakotesnost, je velika verjetnost, da je vaš stalni obiskovalec plesen. Zaradi premalo prezračevanja se najraje v goste povabi pozimi, ko so okna zaradi mraza zaprta, razbohoti se po vlažnih stenah in s tem vpliva na estetski vidik vašega doma, pa tudi na zdravstvenega. Da boste plesen najlažje odpravili, morate torej prevzeti nadzor nad vlažnostjo notranjega zraka, pri čemer vam lahko pomaga prezračevalni sistem.

Zakaj nastane plesen?

Spore plesni so prisotne v večini okolij in lahko začnejo rasti, ko pristanejo na vlažni površini. Idealne razmere za rast plesni vključujejo vlažnost nad 50 %, stoječo vodo in porozne materiale, kot so suhi zidovi, preproge in les. Najpogostejši viri vlage, ki prispevajo k rasti plesni v vašem domu, so:

  • kuhanje brez ustreznega prezračevanja,
  • para pri kopanju in prhanju,
  • uporaba aparatov, ki proizvajajo kondenz (pomivalni stroj, sušilni stroj),
  • vodovodne cevi, ki puščajo,
  • in visoka zunanja vlažnost, ki prodira skozi ovoj doma.
Foto: Pixabay

Posledica so alergije in druge zdravstvene težave

Rast in širjenje kolonij plesni imata številne negativne učinke, poleg tega, da povzroča kozmetične poškodbe sten, sprošča tudi spore in kemikalije, ki lahko pri vdihavanju povzročijo simptome alergij in druge zdravstvene težave. Nadzor vlažnosti s pravilnim prezračevanjem je zato bistvenega pomena za ustvarjanje negostoljubnega okolja za plesen v vašem domu.

Foto: Pixabay

Znaki težav

Bodite pozorni na te indikatorje, ki kažejo, da vaš dom potrebuje boljše prezračevanje:

  • kondenzacija na površinah, kot so okna in kopalniška ogledala,
  • vonj po zatohlem,
  • luščenje barve ali zvijanje lesenih površin zaradi ujete vlage,
  • odčitki visoke vlažnosti na termostatu ali higrometru ter
  • težave z nadzorom notranje temperature in udobja.

Kako ukrepati?

Ker z rednim odpiranjem oken ne morete dovolj dobro prezračevati doma, specialisti za prezračevanje svetujejo namestitev decentralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo, kot je i-Vent. Ta na trgu nima konkurence, odlikujejo pa ga naslednje lastnosti:

  • Skrb za optimalne bivalne razmere. Iz prostora samodejno odvaja izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, vanj pa hkrati dovaja svež in filtriran zrak. Tako izboljšuje mikroklimo in skrbi za zdravje doma.
  • Podpora zdravju in dobremu počutju. Prezračevalni sistemi i-Vent imajo vgrajene visoko kakovostne filtre, ki zrak ustrezno filtrirajo in odstranijo različne alergene. Skoznje ne morejo ne cvetni prah, ne umazanija in ne prašni delci. Poleg tega so filtri trajni in zelo preprosti za čiščenje, saj jih le sperete pod tekočo vodo in spet so pripravljeni za uporabo.
  • Preprosta vgradnja in še preprostejše upravljanje. Vgradnja prezračevalnega sistema i-Vent ne zahteva velikega posega v vaš dom. Poleg tega ga je mogoče upravljati prek aplikacije, ki je na voljo tako za Android kot iOS uporabnike.
  • Zagotavljanje prihrankov pri energiji. Posamezna enota sistema i-Vent porabi le 2,3 € električne energije na leto, kar te prezračevalne sisteme postavlja med najbolj učinkovite na trgu.

Pomlad je idealen čas, da se tudi vi pridružite že več kot 100.000 zadovoljnim Slovenkam in Slovencem ter izkoristite 40 % popusta (20 % popust i-Vent + 20 % Eko sklad) na pametne prezračevalne enote i-Vent. Te bodo v vašem domu pomagale vzdrževati varne ravni vlažnosti pod 50 %, kjer plesen ne more več uspevati. Več informacij dobite na www.i-vent.com.

Sponzorirana vsebina