Čiščenje pečice je tisto opravilo, s katerim najpogosteje odlašamo - agresivni odstranjevalci maščobe namreč škodijo naši koži in sluznici, po njihovi uporabi pa se zdi, da pečica še tedne smrdi po kemikalijah. V nadaljevanju vam zaupamo nekaj trikov, kako preprosto in hitro očistiti pečico in nato vzdrževati njeno čistočo brez uporabe agresivnih čistil.

1. Če pečice že dolgo niste očistili: pečico najprej z mehko krtačko ‘pometite’ in s tem odstranite vse večje kose nečistoče. Steklo pečice očistite s strgalom za steklokeramične kuhalne plošče. Potem pa dva lončka sode bikarbone zmešajte z dvema do tremi žlicami vode, tako da dobite gosto pasto. Nanesite jo na vse površine, razen na grelce in ventilator. Pustite stati preko noči. Naslednji dan obrišite pasto z vlažno krpo. Poškropite stene pečice z mešanico alkoholnega kisa in vode in ponovno obrišite za popoln sijaj. Za trdovratne madeže uporabite mehko krtačo. Pri celotem procesu ne pozabite nositi rokavic!

2. Rešetke in vodila večkrat letno operite v pomivalnem stroju ali namočite v milnico preko noči, zjutraj pa s ščetko odstranite vso nesnago.

3. Ko je pečica čista, pa njeno čistočo redno vzdržujemo. Tudi to ni težko: enkrat na mesec, po končani peki, ko je pečica še vroča, vanjo postavimo posodo z napol prerezano limono in decilitrom vode. Pustimo stati v pečici, dokler se ne ohladi. Pečico nato le prebrišemo s krpo iz mikrovlaken.

4. Da bi se izognili pogostemu čiščenju pečice, je smiselno nekaj denarja vložiti v posebne pripomočke – gotovo vam bo prav prišla zaščitna podloga za dno pečice (ki jo, ko je umazana, zgolj zamenjamo), ali pa že v izhodišču investirate v samo-čistilno pečico, ki z visokimi temperaturami dobesedno zažge vse nečistoče.