Zakaj imeti dvoročno svetilo? Odgovor je preprost: ker je zelo uporabno, sploh nad posteljo, za sedežno garnituro ali nad delovno površino. Poleg tega nudi učinek dva v enem - dobimo dva vira svetlobe, potrebujemo pa le eno vtičnico.

Dvoročna luč pride v poštev povsod tam, kjer usmerjeno svetlobo potrebuje več ljudi hkrati. Na primer nad posteljo, kjer lahko svetilo uporabljata oba partnerja, pri čemer je idealno, da vsaka polovica svetila omogoča individualne nastavitve. Tudi ob kavču ali za njim je dvojno svetilo nadvse praktično, enako v pisarnah, kjer lahko s pametno postavitvijo stropnega ali talnega dvoročnega svetila osvetljujemo hkrati dve pisalni mizi. Poglejmo nekaj primerov:

Imitacija dnevne svetlobe

dvoročna svetila

Luctra Floor Twin je idealno svetilo za bralni kotiček ali v pisarno, ki si jo delita dva sodelavca. Talno svetilo se postavi med obe mizi in nastavi individualnim potrebam. Svetloba, ki jo prinaša, je imitacija dnevne svetlobe ter omogoča zbrano, vendar sproščeno delovno vzdušje.

Star, a še vedno aktualen dizajn

dvoročna svetila

Italijanski arhitekt Vittoriano Viganò je že desetletja nazaj oblikoval kolekcijo dvojnih svetil VV Cinquanta Twin, ki omogočajo direktno svetlobo ter obračanje v različne smeri. Gre za dvoročne stenske ali stropne luči iz bakrenega ali aluminijastega ogrodja, namenjene za v spalnice, jedilnice ali dnevne sobe.

Primerno za kuhinje in jedilnice

dvoročna svetila

Dvoročno svetilo TWIN, nemškega proizvajalca Serien Lighting, je v prvi vrsti elegantno, pa tudi zelo funkcionalno. Ročaji obeh svetlobnih teles so prilagodljivi, medtem ko luči ne glede na kot postavitve ročajev ostajajo v horizontalnem položaju. Takšno svetilo priporočamo za v jedilnice in kuhinje.

Za mir v spalnici

dvoročna svetila

Odslej se v postelji z vašo boljšo polovico ne boste več prepirali, h komu naj bo obrnjena luč. Če si omislite dvoročno, imata vsak zase svojo svetlobo. In če vam je všeč francoski šarm, pobrskajte za dvoročnimi svetili pri pariškem podjetju DCW éditions.

Energijsko varčno

dvoročna svetila

Dvoročno svetilo v LED izvedbi je energijsko varčno. Nemški proizvajalec Top Light je izdelal takšno, da lahko svetlobo oddaja navzdol ali navzgor ter je na voljo v različnih materialih in barvah: matiran krom, svetleči krom ali matirani nikelj, od barv pa črna in bela.

Siamska dvojčka

dvoročna svetila

Tudi namizna svetilka je lahko dvojna. Na primer Alpha & Beta by Munkii. Gre za asimetrično oblikovano svetilo z dvema polovicama, ki sta združeni na enem podstavku. Ker sta glavi ločeni, omogočata boljšo osvetlitev kot ena sama, hkrati pa zaradi majhnega razmika ne zasedeta veliko prostora. Imeniten kos za v elegantno dnevno sobo.

Foto: Pinterest, DCW éditions, Serien Lighting, CTO Lighting, Top Light, Astep, Munkii, Luctra