V čem je čudežnost decembra - meseca, ki ga zaznamuje najmanj sončnih ur in največ teme? V tem, da sebi in drugim polepšamo vsakdan, najsi bo to s sprehodom po gozdu, kjer naberemo vejice, želod in storže, najsi bo z novim pogrinjkom, s katerim v domači hiši zavejeta svežina in toplina.

Ste že pripravljeni na praznike? Ali ste se odločili, da boste vsak dan namenili manjšemu opravilu in po korakih poskrbeli, da vaš dom vse tja do božiča na polno zasije v prazničnih odtenkih?
“V naši družini se veseli december začne takrat, ko goduje sveti Miklavž, ki je naš uradni edini dobri mož že od vekomaj. Tako kot od nekdaj uradno postavljamo božično drevo in ne novoletne jelke,” pripoveduje Saša Drobnič Škrjanec, mojstrica sitotiska, ki svoje unikatne zgodbe pod blagovno znamko Jagababa upodablja na tekstilu za dom.

Prti, košarice, predpasniki

Praznični vzorci, ki bodo izrekali dobrodošlico trem možem z belo brado in decembra ter vse tja do svetih treh kraljev lepšali mizo in prostore, so v Sašino delavnico priskakljali iz gozda. Na finem bombažnem kepru in lanenih tkaninah je mojstrica sitotiska kakor prikupno raztresena darila pod božičnim drevesom upodobila različne storže, vedno zelene vejice smreke in jelke ter hrastove želode. Ti so natisnjeni na prtičkih, tekačih, kuhinjskih servietah, košaricah za kruh, senčnikih za svetilke.

Kaj pa med storži počnejo želodi, porečete? “Morda niste vedeli, da so v času pred Kristusom zimski solsticij naši predniki praznovali z okraševanjem hrastovih dreves. V zahvalo za znova porajajočo se svetlobo in dobro letino v iztekajočem se letu,” oznani Saša Drobnič Škrjanec.

Venček za upanje

Na praznično mizo spadajo poleg prazničnega pogrinjka tudi vejice smreke in umetelni venčki, zasnovani iz mahonije, lovorikovca, bršljana, šipka … Venčki s svojo okroglo obliko simbolizirajo menjavanje letnih časov, po starih verovanjih pa naj bi zeleni venček hišo ščitil pred zlobnimi duhovi ter naznanjal upanje, da se bo po hladnem obdobju narava znova prebudila v pomlad in prinesla lepše življenje.

Vonj in tople misli

Še nekaj je, kar ne sme manjkati v prazničnem domu: okusna hrana, pecivo in piškoti, ki takrat, ko jih vzamete iz pečice, napolnijo dom z zapeljivim vonjem. Obvezna sestavina praznikov ali še bolje – vašega vsakdana – naj bodo tudi tople misli in lepe besede, ki se dotaknejo srca.

Fotografije: JAGABABA