Pod spretnimi rokami Zvonke Mehak - Jakopin nastajajo očarljive živalce, ki v otroških rokah skorajda oživijo. Skrbno oblečene v krilca, puloverje in jopice so čudovita popestritev prostora, saj v domovanje dodajo pridih pravljičnosti. Pod znamko Forest Story pa poleg teh nastajajo tudi čudovite odejice ter drugi kvačkani, šivani in pleteni izdelki.

Novomeščanka Zvonka Mehak – Jakopin je vsestransko nadarjena ustvarjalka. Njene spretne roke znajo tako kvačkati in šivati kot tudi plesti. Inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, tako po izobrazbi kot po duši, je že od malih nog oboževala ustvarjanje. Domišljija in želja po lepem sta jo vodili k temu, da se je naučila številnih ročnih spretnosti, k temu pa so jo spodbudile tudi stara mama, mama in pozneje v življenju prijateljice. Zvonka, ki je tik pred upokojitvijo, zadnja leta s soprogom živi na deželi, med dolenjskimi grički in bujnimi gozdovi, kar jo pri ustvarjanju še dodatno navdihuje.

Pod njenimi spretnimi rokami namreč nastajajo čudovite živalce, lepo oblečene in urejene. Takšne, z značajem. Prve je začela izdelovati pred osmimi leti, s časom pa je njihov izgled še dopolnjevala in izpopolnjevala. Živali so njene prijateljice. Družbo na dolenjskem podeželju ji namreč delata tudi dva psa in kar sedem muc. Poleg stalnih prebivalcev doma pa Zvonka poskrbi tudi za okoliške prostoživeče mačke.

»Sem človek, ki počne več stvari hkrati in tudi pri ustvarjanju je tako. Zjutraj kvačkam, dopoldne šivam, ker je dobra svetloba, popoldne oziroma zvečer pa še malo pokvačkam ali pletem. Najraje izdelujem, šivam, dekorativne živalce, zajčke, medvedke, slonček, muce, miške … To so igračke za majhne in velike, za vse, ki so ohranili otroško dušo. Meni je najlepši del, ko igračko oblečem v oblačila, majhen pleten pulover, jopico, krilce itd.,« razlaga Zvonka, ki so ji v izziv tudi novi kroji živalc in druge dekoracije. Tudi pri kvačkanju ima rada nove stvari, predvsem pa uživa v barvnem kombiniranju in vzorcih.

Pri svojem delu pa poseben poudarek daje tudi trajnosti. Rada rokuje z naravnimi materiali, kot sta volna in bombaž. Vsi njeni izdelki, tudi kvačkarije, so narejeni iz naravnih materialov in preje, najsi bodo to volna, alpaka, mohair, kašmir itd.

»Najlepše pri ustvarjanju je, da me to pomirja in napolni dušo. Obožujem naravne materiale, kot sta volna in bombaž. Pri šivanju tudi veliko recikliram, če se le da. Uporabim, predelam kakovostne materiale, ki se jih danes sploh ne dobi več. In najlepše je, da ko bo potekel rok volneni odeji, puloverju, jo lahko odložite na kompost. Pa je uporabno še za drug namen ‒ gnojenje vašega vrta. Popolno,« pove z navdušenjem ustvarjalka.

Svoja dela včasih podeli tudi na družbenih omrežjih, o širitvi znamke pa trenutno ne razmišlja. Izdelki se razvijajo organsko, pogosto tudi v sozvočju z naročili strank. Ali po navdihu. Simpatičen lev je tako nastal ob rojstvu novorojenčka, ki sta ga starša poimenovala s krasnim imenom Lev. A kot pravi Zvonka, so ji v največje zadovoljstvo lepi odzivi strank in vedenje, da je njen izdelek našel posebno mesto v novem domu:

»Včasih me prijateljice sprašujejo, ali kaj zaslužim, ali pa me opomnijo, da je kaj prepoceni. Pa svetujejo mi, naj se promoviram. A vse to, kar počnem, ustvarjam … vse to počnem za svojo dušo. Užitek. Če smo se ujeli, krasno. Ni lepšega kot videti svoj izdelek v rokah ali posteljici novorojenčka. V novem domu.«