Sedežna garnitura je zagotovo eden najbolj priljubljenih kosov pohištva, saj, roko na srce, večino časa, ko ste doma, preživite sede ali leže v udobju kavča. Z družinskimi člani, prijatelji in celo hišnimi ljubljenčki je uživanje med mehkimi blazinami nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi. In tudi zato je pravilna izbira zofe zelo pomembna. Izberite takšno, ki bo izpolnjevala vaše potrebe, želje in bo tudi slogovno usklajena z ostalo notranjo opremo.

Sedežne s širokimi ležalniki in z udobnimi sedišči

Verjetno vas ni malo takšnih, ki se na sedežno garnituro raje uležete kot usedete oziroma se udobno namestite v svoj najljubši kot. Za takšne uporabnike so prava poslastica sedežne garniture s širokimi ležalniki ter premičnimi naslonskimi blazinami, ki sedežno naredijo bolj živahno, z odstranitvijo le teh pa se poveča globina sedišča.

Priporočilo za nakup: Sedežna garnitura Cana, proizvajalca Žakelj. Narejena je lahko v tkanini, mikrotkanini ali usnju. Zanimiva je tkanina z aqua clean obdelavo, ki ne prepušča tekočine in prahu in je izredno enostavna za vzdrževanje (čisti se samo z vodo). Širok spekter elementov omogoča, da si sestavite svojo optimalno postavitev, seveda se lahko elemente tudi dimenzijsko prilagodi.

Vzglavniki in nastavljivi nasloni

Le kdo si ob sedenju na zofi ne želi dobre opore za vrat in glavo? Kadar sedežno garnituro uporabljate za ležanje, dodatne opore za glavo niti ne potrebujete, saj se v ležečem položaju naslonite na hrbtni naslon. Kadar pa na kavču sedite, potem vzglavniki in nastavljivi nasloni še kako prav pridejo. Včasih so bili vzglavniki preveč obsežni in moteči, danes pa z dovršeno vgradnjo in estetskim izgledom delujejo prav fantastično.

Priporočilo za nakup: Sedežna garnitura Cabana, proizvajalca Žakelj. V celotni hrbtni naslon so vgrajeni vzglavniki, ki jih lahko poljubno nastavite.

Sedežne garniture s stopenjsko nastavljivimi vzglavniki

Pri nekaterih sedežnih garniturah so vzglavniki in rokonasloni stopenjsko nastavljivi. Vsak posamezni naslon ima premično funkcijo, tako da lahko z enostavno potezo povečate globino sedeža.

Vsaka sedežna garnituro Žakelj ima veliko standardnih elementov in pogosto že z njimi lahko sestavite optimalno postavitev. V kolikor standardni elementi ne ustrezajo, vam jih dimenzijsko prilagodijo.

Priporočilo za nakup: Sedežna garnitura Pavia, proizvajalca Žakelj. Očara s svojo prostornostjo in lahkotnostjo. S funkcijo premičnega in nastavljivega naslona lahko vsak najde idealno kombinacijo za počivanje.

Sedežne garniture z ležiščem

Potrebujete dodatno ležalno površino? Omislite si sedežno garnituro z ležiščem, ki je narejeno na osnovi vzmetnice in zato primerno tudi za vsakodnevno spanje. Takšna sedežna garnitura mora biti enostavna za uporabo in dovolj kakovostna, da lahko popolnoma nadomesti posteljo. Če ima še dodaten predal za shranjevanje posteljnine, pa še toliko bolje.

Priporočilo za nakup: sedežna garnitura Life le, proizvajalca Žakelj. Garnituro se lahko dimenzijsko prilagodi potrebam prostora. Če jo boste uporabljali za vsakodnevno spanje, je boljše kupiti takšno v izvedbi tkanine, saj je usnje za spanje manj primerno.

Postelje

Namesto sedežne garniture z ležiščem si lahko omislite kar pravo posteljo. In to oblazinjeno. Spalnica je prostor, kjer ostri robovi, hladni materiali in občutek sterilnosti res nimajo kaj iskati, zato je oblazinjena postelja naravnost ustvarjena za mehko udobje – lahko v standardnih ali prilagojenih dimenzijah.

Za tiste s prostorsko stisko pa je postelja s predalom zagotovo dobra izbira.

Priporočamo za nakup: Postelja Kiara, proizvajalca Žakelj. S svojimi mehkimi in zračnimi linijami spalnico napolni z eleganco. Njeno visoko podnožje omogoča enostavno čiščenje tal, med spanjem pa pričara občutek lebdenja. Na voljo je v različnih materialih (usnje, tkanina in mikrotkanina) in veliko različnih barvah.

Počivalniki

Je ob vaši sedežni garnituri ostalo še nekaj prostora, ki bi ga lahko izkoristili za dodatni oblazinjeni element? Kupite počivalnik, ki bo lepo zapolnil bivalni prostor ter vas s svojim udobjem dodatno zavajal. Tudi če ste po telesni teži v višji kategoriji, vam ni treba skrbeti, saj so sodobni počivalniki kakovostno vzmeteni, izredno trdni in imajo dolgo življenjsko dobo.

Priporočamo za nakup: Počivalnik Rocco, proizvajalca Žakelj. Opremljen je z mehanizmom relax in je idealen za večje prostore. Nastavljiv vzglavnik nudi oporo glavi v pokončni in v relax poziciji.

Oblazinjene klopi

Zakaj bi samo v dnevni sobi in spalnicah uživali v udobju mehkih sadežnih garnitur, počivalnikov in postelj. Seveda je logično, da tovrstno udobje pričakujete tudi v drugih prostorih, predvsem za mizo, kjer pogosto sedite. Kaj pravite na oblazinjeno klop? Tudi to vam po meri in naročilu izdelajo v podjetju Žakelj. Stoji lahko na lesenih, kovinskih ali tapeciranih nogah, oblečena pa kot na modni pisti – v tkanino, mikro tkanino ali usnje.

Priporočamo za nakup: Klop Bora. Primerna je za jedilnico (jedilniški kot) ali kot oblazinjeni element v predsobah, poslovnih prostorih, čakalnicah.

Fotografije: Žakelj