Topli sončni dnevi že vabijo, da čim več prostega časa preživimo zunaj, najsi bo to v naravi, na vrtu, terasi ali balkonu.

Prav terase in balkoni se lahko z malce truda in svežega zagona prelevijo v čudovit podaljšek stanovanja, kjer v toplih mesecih radi posedimo, popijemo osvežilno pijačo, poklepetamo z najbližjimi in vzpostavili notranje ravnovesje. Te naše male kotičke sreče in sprostitve radi namenjamo tudi druženju in zabavi, ki nam ob toplejših večerih ali za piknik primernih dnevih prijetno popestrijo vsakdanje življenje. Pri tem ima ključno vlogo izbira ustreznega vrtnega pohištva.

Od dolgočasne beline do zapeljive elegance

Če se ozrete kakšnih trideset let v preteklost, se boste zlahka spomnili, da je bila na vsakem vrtu ali balkonu enaka zgodba: kraljevali so togi beli plastični stoli in prav takšne mize. Če je kdo želel stopiti iz povprečja, mu je skok v Italijo ali Avstrijo ponujal možnost, da tam kupi garnituro enake oblike, le da je bila tista plastika v rjavi ali zeleni barvi, razkriva arhitekt Robert Križnjak. In kakšno je vrtno pohištvo danes?

Sodobna vrtna oprema je vse pogosteje takšna, da jo z veseljem uporabljamo tudi v stanovanju in ne le na terasi. Odlikujejo jo lahkotne linije, ženstvene oblike in naravni materiali, s katerimi se zunanji bivalni prostor zlahka spremeni v privlačno oazo miru.

V danskem podjetju JYSK so zasnovali novo kolekcijo vrtnega pohištva, ki sledi zadnjim trendom ureditve zunanjih bivalnih prostorov. Njihova kolekcija vrtnega pohištva izžareva preprosto razkošje; oblikovno prevladuje skandinavski dizajn, čeprav ostajajo zvesti tudi klasičnemu slogu. Med barvami izstopajo topli odtenki. Vrtno pohištvo dopolnjujejo razni vzorci, ki jih navdihuje narava, opazne so tudi prečiščene linije.

Oblikovanje novih linij vrtnega pohištva JYSK se izraža skozi tri teme – Hygge, Simplified luxury in Urban roots. Hygge izžareva boho slog, toplino in ženstvenost. Simplified luxury je namenjen ljubiteljem sodobnih, enostavnih in prečiščenih elementov, medtem ko je Urban roots usmerjen v organski dizajn in naravne materiale, kjer prevladuje les.

Slovenci imamo radi enostavnost

Smo generacija, ki vse preveč časa preživi v zaprtih prostorih, zato vse bolj cenimo trenutke, ki jih preživimo na prostem. Slovenci tako vse raje svoj prosti čas preživimo na dvoriščih, terasah, balkonih in vrtovih. Pri njihovi ureditvi pa po opažanju strokovnjakov najraje posegamo po sodobnih, enostavnih in elegantnih stilih.

Fotografije: JYSK