Si želite zares nekaj dobrega storiti za okolje in zmanjšati svoj ogljični odtis? Pozabiti na fosilna goriva, priložnost pa dati samooskrbi z električno energijo? Potem vam ni treba več kaj dosti razmišljati, saj je tule idealna rešitev: stari avto zamenjajte z električnim in ga parkirajte pod solarni nadstrešek. Ta bo vaše vozilo varoval pred vremenskimi vplivi, hkrati pa proizvedel dovolj električne energije za vaše gospodinjstvo in celoletno vožnjo z avtomobilom. In če vas skrbi smotrnost takšne investicije, naj vas pomirimo: izračuni kažejo, da se obrestuje!

Podnebne spremembe in onesnaženo okolje so realnost, ki že pošteno trka na vrata in kaže, da bo treba nekaj ukreniti, predvsem zmanjšati porabo fosilnih goriv. To lahko naredite z investicijo v električni avto, s subvencijami pa vas država tudi spodbuja k samooskrbi z električno energijo in vgradnji sončnih elektrarn, ki vam lahko zagotovijo kar do 2,5-krat cenejšo elektriko.

Avto na električni pogon

Elektrika je v svet avtomobilizma prinesla velike spremembe. Slovenija spada med države, ki spodbujajo e-mobilnost in vladna strategija RS do leta 2030 predvideva, da bo od vseh registriranih vozil na cesti kar 17 odstotkov takih na električni pogon, po letu 2030 pa naj bi odpravili tudi registracijo vozil, ki bodo presegala izpuste 50 gramov ogljikovega dioksida za kilometer.

Precej verjetno je torej, da bo vaš naslednji avto električni in da si boste elektriko zanj proizvajali sami. V primeru, da bi imeli lastno sončno elektrarno s polnilno postajo (lahko tudi solarni nadstrešek), bi namreč strošek za gorivo praktično odpadel.

Za dva avtomobila in 20.000 km vožnje

Standardizirani solarni nadstrešek »Moja elektrarna«, zagotavlja parkirni prostor za dva avtomobila, na katerem je v stekleni strehi integrirana sončna elektrarna moči 5,13 kW. Bificialni PV moduli (celice iz dveh strani) zagotavljajo do + 35 odstotkov višji izplen, saj generirajo električno energijo tudi posredno preko odboja s spodnje strani.  Elektrarna lahko na letnem nivoju proizvede do 7500 kW/h, kar zagotavlja dovolj električne energije za povprečno porabo v gospodinjstvu in celoletno polnjenje električnega avtomobila (20.000 km/letno).

Okvirni stroškovnik naložbe

Najboljše od vsega pa je, da lahko potrošniki za naložbo v solarni nadstrešek na Eko skladu pridobite subvencijo ali jo financirate z Eko kreditom, investicija pa se vam bo povrnila že v 6 do 8 letih.

Primerjava pokritja nadstreška iz stekla in solarnih modulov:

StekloStekleni modul Bifical 295 Wp
2 x 3 mm kaljeno2 x 3 mm kaljeno
Strošek100 €/m2200 €/m2
Proizvodnja el. energije (m2/letno)0220 kWh
Letni prihodek na m2*030 € / letno
Vračilna doba6 – 7 let

*Obračunano letna proizvodnja x strošek električne energije 0,14 €/kWh

Konkretna primerjava na nadstrešku za dva avtomobila (30 m2):

StekloSolarni moduli Bificial
Strošek3000 €6000 € + 2500 € samooskrba
Letna proizvodnja kWh 06800 kWh
Nepovratna sredstva (180 €/kW) 0927 €
Letni prihodek *0950 € (45.000 km)
Vračilna doba
8 let

*6800 kw/h * 0,14€

Dodatne prednosti:

  • Celice skrbijo za senčenje avtomobila
  • Garancija 12 let
  • V kalkulaciji ni upoštevana predvidena rast električne energije
  • Financiranje z Eko kreditom

Več informacij: Moja elektrarna

Foto: Moja elektrarna

Sponzorirana vsebina