Skozi zgodovino so se ljudje selili iz jam v lesene koče, v gradove in nebotičnike in dandanes se zdi, da obstaja na tisoče primerov različnih bivališč. Mnogi so kreativni, ker jih v to prisilili majhno zemljišče v nenaravni legi, drugi pa kar tako. Če potrebujete navdih za svojo prihodnjo hišo, se lahko zgledujete po spodnjih primerih najbolj nenavadnih domov na svetu. Ne to ni prvoaprilska potegavščina, čisto zares obstajajo!

Kamnita hiša

Casa do Penedo, znana tudi kot kamnita hiša, je arhitekturni spomenik, ki stoji na severnem Portugalskem. Zgrajena je iz štirih velikih kamnov, ki služijo za temelje in zidove. Gradnja se je začela leta 1972 in je trajala približno dve leti. Sprva so v njej živeli lastniki, kasneje so jo imeli za počitniški dom, danes pa je spremenjena v muzej, v katerem je zbirka zgodovine Peneda. V njej ni elektrike, čeprav stoji zraven vetrne elektrarne. A to ni ovira, da je ne bi vsako leto obiskalo na tisoče turistov.

Razpokana hiša

V Ontariu, Kanada, stoji razpokana hiša. Razpokana je namenoma, simbolizira poškodbe, ki bi jih na njej lahko povzročil hurikan. Končana je bila leta 2013 in ji na svetu ni podobne. Je ena glavnih turističnih atrakcij v Kanadi.

Piano in kitara

Ko že mislite, da ste videli vse, vas arhitektura vedno znova preseneti. Kaj pravite na hišo v obliki piana in kitare? Stoji v mestu Huainan na Kitajskem, v njen glavni del (piano) pa pridete po tekočih stopnicah znotraj kitare. Čeprav jo trenutno uporabljajo kot razstavni prostor za urbaniste, bi bila lahko idealno prebivališče za kakšno glasbeno zvezde. Se strinjaš, Taylor Swift?

Narobe obrnjena

V nemškem Rügenu stoji hiša, ki je obrnjena na glavo. Zgrajena je bila leta 2010, in sicer na poti proti sosednjemu mestu Lauterbach. Koliko avtomobilskih nesreč je že povzročila, ker so jo šoferji opazovali, ni znano, vemo pa, da obstaja po svetu še veliko hiš, obrnjenih na glavo. V njih lastniki tudi dejansko živijo.

Čevelj

Leta 1948 si je čevljar Mahlon Haines dal zgraditi hišo v obliki čevlja, saj je obogatel prav s prodajo obutve. Hiša je precej velika, ima kar 5 nadstropji, 3 spalnice, 2 kopalnici, kuhinjo in dnevno sobo. Trenutni lastniki so že četrti po vrsti in ob vikendih od pomladi do oktobra organizirajo tudi dneve odprtih vrat. Takrat si ob plačilu vstopnine hišo lahko tudi ogledate.

Školjka

Na portalu AirBNB si med ostalo ponudbo lahko rezervirate prenočitev tudi v hiši v obliki školjke. Stoji na mehiškem otoku Mujeres in je popolnoma opremljena z najsodobnejšo opremo. Lastnika živita v sosednji zgradbi in sta vedno na voljo, da ustrežeta svojim gostom iz školjke. Idealna destinacija za romantične poroke ali medene tedne.

Helidome

To biokliomatsko solarno hišo je zasnoval Eric Wasser, stoji pa v mestu Cosswiller na jugu Francije. Deluje kot 3D sončna ura, ki sledi gibanju sonca, da ujame čim več energije za gretje v zimskih mesecih in ohlajanje bivalnih prostorov poleti. Izjemna hiša je iz lesa, stekla in betona ter ne povzroča ogljičnega odtisa. Je okolju prijazna, čeprav nekateri trdijo, da preveč vesoljskega izgleda.

Avto

Bi živeli v avtomobilu? Zakaj pa ne! Štiričlanska avstrijska družina živi v hiši v obliki avtomobila, ki je »parkiran« v mestu Langwied blizu Salzburga. Hiša je videti majhna, vendar ni, saj ponuja vse udobje, kot jo imajo običajne štiričlanske hiše.

Fotografije: Pinterest