Prah in umazanija sta tisti zoprni stvari, ki jih nihče noče imeti v svojem domu. Zato skoraj ni gospodinjstva brez sesalnika, s katerim dan za dnem napadate nečistoče na tleh, policah, za omarami, v kotih in povsod drugod. Da pa bo sesalnik čim bolj učinkovit za vaše potrebe, je treba izbrati pravega. Obstaja jih namreč mnogo vrst in vsaka je specialistka na svojem področju. Preverite, kakšen tip sesalnika je pisan na kožo vam!

Pred nakupom sesalnika je treba pomisliti na več dejavnikov. Kakšna je velikost vašega doma? Imate po tleh parket, ploščice, preproge ali kakšno drugo oblogo? Živijo v vašem gospodinjstvu tudi živali? Ali trpi kakšen član vaše družine za alergijami?

Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, bo izbira že mnogo lažje, še enostavneje pa bo potem, ko boste spoznali vse lastnosti glavnih vrst sesalnikov, njihove prednosti in morebitne slabosti ter naša priporočila:

Talni sesalniki

Talni sesalniki so najbolj množično uporabljeni sesalniki v Evropi. Pod ohišjem imajo zbiralnik za prah (vrečka ali posoda), so na kolescih in imajo gibljivo sesalno palico, ki doseže tudi najbolj oddaljene kote stanovanja. Ti sesalniki so izjemno mobilni, zlahka sežejo pod pohištvo, z njimi lahko enostavno posesate stopnice in tudi vertikalne površine (zavese, stene …).

Priporočamo: Zaradi odličnih zmogljivosti čiščenja, udobnega upravljanja, visokih higienskih standardov in vrhunske kakovosti priporočamo talne sesalnike Miele, ki so lahko z vrečko ali brez nje.

Serija talnih sesalnikov Complete C3 ima vrečko ter se lahko pohvali z inovativnostjo, dinamičnostjo, s težo od 7,1 kg vključno s priborom dalje in delovnim radijem do 12 m. Volumen vrečke za prah je 4,5 l, ponujajo maksimalne moči v razponu od 550 do 890 W. Uravnavanje moči je elektronsko z nožno tipko +/-, tridelni pribor pa je integriran v ohišje sesalnika.

Model brez vrečke Blizzard CX1 pa je za namenjen vsem, ki si želite poenostaviti menjavanje vrečke v sesalniku, saj gre za odličen primer sesalnika za varčno sesanje s tehnologijo Vortex. Deluje po principu vrtinčenega zraka, ki z veliko hitrostjo vstopa v sesalnik, kjer se prah loči na finega in grobega. Filtra za izhodni zrak ni treba vzdrževati, saj zdrži celotno življenjsko dobo sesalnika.

Ročni sesalniki

Ročni sesalniki so pokončni, zato zahtevajo manj sklanjanja (prednost za ljudi z bolečinami v hrbtenici) in so sinonim za čista tla. Globinsko očistijo preproge ali parket, ploščice ali beton. Enostavno jih je pospraviti, so lahki in dobro vodljivi; po tleh manevrirajo hitro in spretno kot vozniki formule 1.

Priporočamo: Vsi tisti, ki želite imeti prostor okrog jedilne mize vedno čist, si lahko omislite ročni sesalnik Miele iz serije Swing H1. Sesalnik ima ergonomičen dvojni drsnik za upravljanje. Z njim izjemno lahko manevrirate in ga po zaključku enostavno prislonite za kuhinjska vrata ali pa shranite na malo prostora.

Robotski

Če ste zelo zaposleni in nimate časa, da bi vsak dan prijeli v roke sesalnik in z njim prečesali dom, prepustite to robotu. Robotski sesalniki se povsem avtonomno gibljejo po stanovanju, zbirajo prah, spretno navigirajo okoli pohištva, čistijo kote, preplezajo nižje pragove in so pazljivi tudi pri tem, da ne padejo po stopnicah. Ko končajo, se čisto sami vrnejo v boks, kjer zopet napolnijo baterijo. Lahko jih nadzorujete tudi na daljavo, preko mobilne aplikacije.

Priporočamo: Če prisegate na tehnološke viške, si omislite robotski sesalnik Miele iz serije Scout RX2. Deluje sistematično in temeljito zahvaljujoč pametni navigaciji. Vaše kose pohištva obvaruje, saj jih zazna pravočasno, da se izogne trkom. Med načini čiščenja je tudi poseben napredni kotni način za dvojno čiščenje kotov. Sicer pa ta pametni sesalnik pometa, krtači in sesa ter tako temeljito odstrani prah in umazanijo. Neprekinjeno lahko deluje do 120 min (150 m2) brez prekinitve. Možno ga je tudi časovno nastaviti s timerjem, lahko tudi na čas, ko vas ni doma in po zaključku napornega dneva pridete v pospravljeno stanovanje.

Več informacij: Miele